Olomoučtí přírodovědci spolupracují s Japonci v oblasti kvantové optiky

23. srpen 2011

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého navázala spolupráci s Tokijskou univerzitou v oblasti kvantové optiky. Olomoucké pracoviště teoreticky navrhuje nové metody elektro-optické kontroly šumu světla, v zemi vycházejícího Slunce se pak testují na experimentálním zařízení, které nemá ve světě obdoby.

Podle garanta Radima Filipa je tento česko-japonský projekt s názvem Kontakt v tuzemsku jedinečný. "Byl vybrán v poměrně velmi náročné soutěži, protože v České republice se ve všech vědních oblastech ročně vybírají pouze tři projekty s Japonskem. Nyní se chýlí druhý rok toho našeho projektu. Jde o jeho závěr. My už nyní v podstatě máme materiál, který budeme moci použít při žádosti o nový projekt Kontakt, který má naši spolupráci s Japonci dál potvrdit a v dalších letech prohloubit," uvedl Filip.

Zatím posledním převratným výsledkem japonského týmu z Tokijské univerzity je teleportace jediného fotonu. V rámci projektu Kontakt pro ni olomoučtí přírodovědci připravovali teoretickou analýzu.

Blanka Mazalová

autor: sra
Spustit audio