24. srpna 2011

24. srpen 2011

Mountain Men: Spring Time Coming

Sestava zvaná Mountain Men, Muži z hor, sice zní jako velmi autentická bluesová kapela z bavlníkových plantáží na americkém Jihu, ve skutečnosti ji ale tvoří dvojice hudebníků žijící ve Francii. Virtuozní hráč na foukací harmoniku, Ian Giddey je původem z Austrálie, a vystupuje pod pseudonymem Barefoot Ian, tedy Bosý Ian. Druhým členem je rodilý Francouz, zpěvák a kytarista Mathieu Guillou, jehož angličtina, pro bluesový repertoár nezbytná, kupodivu nezní vůbec francouzsky. Má za sebou velmi zajímavou minulost, k jeho hudební průpravě patří nejen americké blues, ale i francouzský šanson, tedy písně, které jsou podobně jako blues postaveny na silném osobním prožitku. Album Spring Time Coming vzniklo ve studiu, ale jako bonus obsahuje i živé nahrávky.

Time Is Coming

Blues Before My Time

Hudební kritika někdy přirovnává australského člena dvojice Mountain Men, harmonikáře Iana Giddeyho, k Sonny Terrymu, jednomu z klasiků amerického akustického blues, který rovněž vystupoval v duu, a jeho partnerem byl shodou okolností též zpěvák a kytarista. V další skladbě dvojčlennou sestavu Mountain Men rozšíří hostující pianista Antoine Laville (Antoán Lavil).

Golden Age

My Anger

Tajemný název skupiny Mountain Men, tedy Muži z hor, souvisí s jejich domovským regionem, a tím jsou francouzské Alpy, v jejichž podhůří sestava vznikla. Základnou skupiny je městečko Saint Hugues v oblasti zvané Chartreuse. Tu proslavil od civilizace odtržený klášter mnichů, kteří sbírají aromatické alpské byliny a dle přísně tajeného receptu z nich vyrábějí likér známý jako Chartreuse.

I Make You Lose

Hang Me

Old Home Place

She Shines

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Ian Giddey-Mathieu Guillou

Spustit audio