Lázně v Moravskoslezském kraji se obávají úbytku klientů

22. srpen 2011
Zprávy , Zprávy

Lázně v Moravskoslezském kraji čeká příští rok omezení lázeňské péče. Ministerstvo zdravotnictví chce v resortu ušetřit půl miliardy korun. Pracovní skupina odborníků proto připravuje nový indikační seznam a další změny.

Novinkou, která se lázní určitě dotkne, je délka pobytu klientů. Základní doba u dospělých pacientů bude u všech diagnóz 21 dnů. Změní se ale podmínky pro prodloužení pobytu.

„U převážné většiny diagnóz je možnost prodloužení, ale ne na základě rozhodnutí vedoucího lékaře, ale bude to na základě rozhodnutí vedoucího lékaře se souhlasem příslušného revizního lékaře dané pojišťovny. V tomto se to mění a výpočtem se došlo k tomu, že ta půlmiliarda by tímto zhruba měla být docílena,“ upřesňuje člen pracovní skupiny a současně zástupce Sanatorií Klimkovice Zdeněk Machálek .

Sanatoria Klimkovice navštíví ročně zhruba 4500 lázeňských hostů, většinou s pohybovými potížemi. Plánované změny budou mít těžký dopad, říká prokurista Josef Dejčík. Tržby by se mohly propadnout o 17 až 20 procent.

„Nepředpokládáme, že by klientů bylo méně. Předpokládáme jenom, že klienti se u nás zdrží kratší dobu. A to je vlastně ten sedmnáctiprocentní výpadek a je to problém, který musíme řešit. Budeme to muset řešit tím, že by teoreticky, když to vezmeme matematicky, k nám mělo přijít více klientů s komplexní lázeňskou péčí,“ vysvětluje prokurista.

To znamená tvrdý konkurenční boj o každého klienta. Není to přitom jediná plánovaná změna v lázeňské péči. Změní se indikační seznam a některé diagnózy, dosud plně hrazené pojišťovnami, by měly přejít do péče příspěvkové.

„Do té příspěvkové budou přeřazeny některé typy lázeňské péče, které nejsou nezbytné,“ potvrzuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Někteří pacienti by si tak museli připlácet za ubytování a stravu. Pro karvinské Lázně Darkov by to jistě znamenalo úbytek klientů a možná také existenční starosti.

„Pokud by ten dopad byl vyšší, než který se prognózuje, tak by to znamenalo ještě další opatření ve vztahu k personálu, k obsazenosti lázní a byl by to opravdu problém. Musela by se provést celková restrukturalizace lázní,“ upozorňuje generální ředitel Vladimír Cigánek

Doplatek za lázeňský pobyt by v některých případech mohl být 500 korun za den. Ministerstvo zdravotnictví chce připravit návrh nové vyhlášky do konce září.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio