Nová pramáti placentálních savců

26. srpen 2011
Monitor

„Jurská matka z Číny“ překonala „Pradávnou matku“. Její fosilie totiž posunula vznik placentálních savců do období jury.

Významným milníkem evoluce savců byl bod, v němž se od sebe oddělily linie vačnatých (Metatheria) a placentálních (Eutheria) savců. Podle fosilního záznamu se zdálo pravděpodobné, že k této události došlo v období křídy asi před 125 miliony let. Z této doby pochází dosud nejstarší známý placentální savec Eomaia, jehož latinské jméno znamená „Pradávná matka“.Výsledky genetických studií však naznačovaly, že k „rozchodu“ vačnatých savců a placentálů mohlo dojít už v předcházejícím období jury. Nový fosilní nález dal genetikům za pravdu a datum vzniku placentálních savců posunul o 35 milionů let hlouběji do minulosti.

Savec Juramaia sinensis žil před 160 miliony let v období jury. Jeho nekompletní kostra byla objevena v provincii Liao-ning na severovýchodě Číny, odkud pochází i dřívější rekorman Eomaia. Tvarem těla se Juramaia sinensis, neboli „Jurská matka z Číny“, podobala dnešním rejskům. Vážila pouhých 15 gramů, dovedla dobře šplhat po stromech a pravděpodobně se stejně jako rejskové živila bezobratlými živočichy. Kosti její přední končetiny, zuby a další anatomické prvky dokazují, že na vývojovém stromě savců má „Jurská matka z Číny“ blíže k placentálním savcům než vačnatcům.


Rekonstrukce savce Juramaia sinensis

Zdroj: Science Daily, Nature Communications

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.