Exotické podražce - kvetoucí skvosty

29. srpen 2011

V trojské botanické zahradě v Praze rozkvetly podražce a lákají opylovače intenzivní vůní.

Aristolochia arboreaa Aristolochia tricaudata, dva kvetoucí skvosty, najdete ve skleníku Fata Morgana (tropická část) v expozici Střední Ameriky.

Aristolochia arborea
Tato rostlina má velmi zajímavou historii: začátkem devatenáctého století sebrali tento druh na jediné známé lokalitě v Mexiku vědci z Botanické zahrady v Leidenu. Rostlinu poté množili a darovali do několika dalších sbírek, mimo jiné i do zahrady Kebun Raya na Jávě. Všechny rostliny pěstované v Evropě postupně uhynuly, přírodní lokalita v Mexiku byla zničena a druh se zachoval pouze v Zahradě na Jávě, odkud v sedmdesátých letech dovezli botanici z Bonnu několik řízků zpět do Evropy. Odtud se opět pomalu šířila do dalších zahrad, tedy i do tropického skleníku v Praze. V přírodě nebyla Aristolochia arborea již nikdy znovu nalezena…

Podražec (Aristolochia) je velký rod rostlin s více než 500 druhy, náležící do čeledě podražcovité (Aristolochiaceae).
Rostliny tohoto rodu jsou široce rozšířené a vyskytují se v nejrůznějších klimatických podmínkách.

Podražec Aristolochia tricaudata

V ČR je původní podražec křovištní (Aristolochia clematitis), nepříjemný jedovatý plevel, který je jediným zdrojem potravy larev vzácného motýla druhu pestrokřídlec podražcový u nás. Květiny mají specializovaný mechanismus opylování. Vůně rostliny je silná a intenzivně přitahuje hmyz. Vnitřní část okvětí trubice je pokryta chlupy, jako mucholapky. Teprve až je pyl zralý a popráší hmyz, chloupky zvadnou a dovolí hmyzu odletět.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio