Pražské lachtaní mládě je již k vidění

29. srpen 2011

Sameček lachtana jihoafrického, který se narodil v noci z 18. na 19. května 2011, se konečně představil návštěvníkům. Vnuk slavného Gastona, který se stal symbolem povodní v roce 2002, syn Melouna a Abeby musel během tří měsíců strávených v zázemí nabrat na váze a hlavně se naučit mnoha dovednostem – zvláště plavání!

„Sameček se nejprve koupal jen v misce s vodou, postupně jsme mu začali napouštět malý odstavný bazén v zázemí, kde se krásně rozplaval. Poté jsme ho pustili i do hlubší vody a to teprve začal řádit!“ říká chovatelka lachtanů Helena Rosypalová. „Nyní konečně nastal čas vypustit ho do venkovní expozice.“

Návštěvníci mají šanci zahlédnout lachtaní mládě v dopoledních hodinách ve venkovním bazénu, kam ho chovatelé pouštějí společně s matkou Abebou a dalšími dvěma samicemi. S otcem Melounem bude spojován až v dalších týdnech.

Lachtaní mládě poprvé ve venkovním bazénu

Křest lachtaního samečka proběhne ve středu 28. září v rámci Výroční slavnosti, kdy Zoo Praha oslaví významné jubileum - 80 let od založení.

Tříměsíční lachtan jihoafrický váží 13,8 kg a měří zhruba 70 cm. V prvních dvou měsících života má smáčivou srst, která by mohla zapříčinit utopení. Lachtani k plavání využívají typicky vlnivý pohyb těla, ke kormidlování ploutvovité končetiny. V dospělosti se dokáží potopit do hloubky 200 m a zadržet dech až na půl hodiny.

autor: Zoo Praha
Spustit audio