Jazzové tipy na září

1. září 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si v září neměli nechat ujít. Ať už v Praze, nebo dalších českých městech.

PRAHA

6. 9. Jeff Ballard Trio, feat. Miguel Zenón, Lionel Loueke, Jazz Dock Trio jednoho z nejuznávanějších světových bubeníků současnosti, který je znám zejména z tria Brada Mehldaua, FLY tria a spoluprací s Kurtem Rosenwinkelem, Chickem Coreou nebo Joshuou Redmanem. Spolutvůrci jiskřící hudby tohoto projektu jsou kytarista Lionel Loueke a altsaxofonista Miguel Zenón.

9. 9. Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band, Jazz Dock Trio jednoho z nejlepších současných polských pianistů, který zvítězil v několika mezinárodních soutěžích a spolupracoval s projekty jako Janusz Muniak Quartet, Rafał Sarnecki Quintet, New Bone, Grzech Piotrowski Emotornica, Alchemik nebo Adam Kawończyk Quartet. Jeho hudba se nechává volně inspirovat hudebníky jako jsou Herbie Hancock, Bill Evans, Brad Mehldau nebo Wayne Shorter. Spoluhráči Kaczmarczyka budou kontrabasista Maciej Adamczak a bubeník Dawid Fortuna.

02390459.jpeg

20. 9. Steve Swallow, Ohad Talmor, Adam Nussbaum, Jazz Time

Steve Swallow je mistrem elektrické basy, který hrál snad se všemi, kdo v moderním jazzu něco znamenají, Je nutno se zmínit alespoň o Carle Bley, Gary Burtonovi, Johnu Scofieldovi nebo Jimmy Giuffrem. Trio Swallow/Talmor/Nussbaum vydalo své první album v roce 2009 pod titulem Play in Traffic u Auand Records.

23. – 24. 9. Free Jazz Festival, Jazz Time Oblíbené setkání příznivců free-jazzu opět po roce v Praze! Vystoupí mezinárodní formace Trio Hot, Bouge, Sabir Mateen Ensemble, Charles Gayle Trio. Nebojíte-li se hudebně objevovat ve vodách volnější improvizace, zkuste právě tuto akci.

24. 9. Vít Křišťan, Bo Stief, kavárna Potrvá Koncert v Dánsku studujícího pianisty Vítka Křišťana a legendárního dánského kontrabasisty Bo Stiefa (spolupracuje např. s Palle Mikkelborgem) bude v Potrvá jako jediný v ČR. Velkou část vystoupení bude tvořit spontánní improvizace.

PARDUBUCE

15.9. NTS Trio, Divadlo 29

Pod zkratkou NTS se skrývá pozoruhodný projekt tří hudebníků, rozkročených do velmi různých žánrových oblastí. Skladatel soudobé artificiální hudby a klávesista Michal Nejtek vedle The Plastic People Of The Universe nebo Agon Orchestra vystupuje v kapele Davida Kollera. Štěpán Smetáček bubnoval v Arakainu, prošel řadou rockových, bluesových, metalových, jazzových i bluegrassových kapel a kontrabasista Petr Tichý se pohybuje v jazzových, alternativních i experimentálních projektech.

TEPLICE 24. 9. Milan Svoboda Quartet, Jazz Club Teplice Poslední obsazení kvarteta Milana Svobody je vybranou společností špičkových sólistů, kteří spolupracují s předními kapelami české jazzové scény. Repertoár tvoří převážně původní kompozice Milana Svobody a jeho originální aranžmá světové jazzové literatury.

BRNO 29. 9. Erik Truffaz Quartet feat. Anna Aaron, Klub Fléda Hlavní událostí podzimní sezóny v Brně bude koncert Erika Truffaze. Album In Between, jež vyšlo trumpetistovi loni, je ve znamení kontrastu temnějších jazzrockových ploch a „easy-listening“ písniček s přizvanou vokalistkou Sophií Hunger. Tu na „In Betwen Tour“ nahradí méně známá, ovšem podobně křehká švýcarská vokalistka Anna Aaron. Turné dále pokračuje v Olomouci (28.9.) a Ostravě (30.9.).

01108418.jpeg

PÍSEK 9. 9. David Dorůžka Trio, Kavárna U Vavřiny Nejprominentnějšího českého jazzového kytaristu není třeba příliš představovat. V jeho současném triu hrají Rasťo Uhrík (basa) a Martin Novák (bicí).

29. 9. Robert Balzar Trio, Kavárna U Vavřiny

Robert Balzar Trio je známější jako rytmika kapely Illustratosphere, ovšem již od roku 1996 funguje jako etablované jazzové těleso. Robert Balzar a jeho trio přinášejí na scénu jazz zcela srozumitelný, jazz, který by se měl líbit nejen fanouškům žánru, ale i lidem, jimž toto hudební odvětví moc neříká. Rozhovor s Robertem Balzarem si můžete poslechnout zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.