29. srpna 2011

29. srpen 2011

Antonio Zambujo: Guia

V poslední dekádě na světovou hudební scénu velmi úspěšně pronikl portugalský styl fado. Mezi interprety těchto emocionálních a poetických písní dosud převažovaly zpěvačky - o to větším překvapením se stal v uplynulém roce Antonio Zambujo, Jeho svěží projev i nápaditý repertoár okouzlil mezinárodní publikum na hudebním veletrhu Womex loni na podzim, a v těchto dnech Zambujo přijíždí na svůj první koncert do Česka, vystoupí v pondělí 20. června v Praze v Divadle u hasičů. V dnešní Mosaice vám představíme jeho poslední, a ve světě velmi dobře přijaté album Guia, Průvodce.

Guia

Apelo

Typický doprovod písní fado, což je termín, v českém překladu znamenající osud, tvoří dvojice šestistrunné španělské a dvanáctistrunné portugalské kytary. Andonio Zambujo tuto tradici porušil, zvuk jeho skupiny velmi zajímavě přibarvují další nástroje, včetně klarinetu a violoncella. Zambujo vysvětluje, co ho k tomu vedlo: "Nemám rád pravidla, k mému životu patří svoboda, a když se ty nové nástroje osvědčily na zkoušce, začal jsem je používat i na koncertech."

Nao me dou longe de ti

Zorro

Antonio Zambujo pochází z jihu Portugalska, z oblasti Alentejo, a vysvětluje, že k jeho ranným inspiracím patřily jak lidové polyfonní zpěvy z jeho domovského regionu, tak i hudba z Brazílie či americký zpěvák Tom Waits. Zpívá především texty portugalských básníků, které si sám zhudebňuje. Výjimkou je následující skladba s poněkud ironickým obsahem. Její hrdina touží po životě bez změn, v němž je vše předem naplánováno, a jehož hlavní náplní je četba časopisu Reader's Digest. Tato šedivá perspektiva je ovšem ve výrazném protikladu s barvitou náplní Zambujových koncertů - a pokud bydlíte v Praze, nenechte si ujít jeho vystoupení v pondělí 20. června v Divadle u hasičů.

Readers Digest Autor:Miguel Araujo Jorge

A deusa da minha rua

Barroco tropical

Quase um fado

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Antonio Zambujo

Spustit audio