Sibiř vydala mamutí mládě a Baltské moře slavný vrak

4. září 2011

Útoky žraloků na člověka, špičková česká technika na oběžné dráze, neúspěchy ruské kosmonautiky.

Vinou žraloků zemře každý rok na světě zhruba pět lidí. Loni došlo k 79 útokům žraloků, které nepřežilo šest lidí; právě tolik tragédií se už odehrálo v letošní sezóně. Podle odborníků za to může zvýšená návštěvnost pláží: víc lidí, víc napadení. Útoky žraloků mají také daleko větší publicitu, než útoky jiných zvířat. Přitom třeba sloni, krokodýli, včely nebo kobry zabijí každý rok mnohem víc lidí, než právě žraloci.

Sibiřští lovci našli zmrzlé mamutí mládě. K objevu došlo u řeky Juribej na Jamalském poloostrově na ruském Dálném východě. Není to první nález, pozůstatky mamutů se v této oblasti nacházejí běžně – především dospělých jedinců. Už v roce 2007 tam však bylo objeveno i dobře dochované tělo mladé samice Ljuby, která zahynula a zmrzla před 40 tisíci lety. Vědci doufají, že nový nález bude podobný.

Baltské moře vydalo další vrak slavné lodi. Švédští potápěči našli severně od Ålandského souostroví mimořádně velkou dřevěnou plachetnici. Podle všech příznaků by mělo jít o vlajkovou loď švédského námořnictva Mars, která se potopila v roce 1564 v bitvě s dánskou válečnou flotilou. Baltské moře je na dřevěné vraky velmi bohaté. Kvůli nízké slanosti vody tam totiž nežijí organismy, které by se živily jejich dřevem.

Trojice družic Swarm bude vybavena špičkovými českými akcelerometry. Tyto přístroje pomáhají měřit nepatrné změny v pohybu družic na oběžné dráze, způsobené vlivem tzv. negravitačních sil. Zpřesňuje to data, která družice posílají na Zemi. V případě mezinárodního projektu Swarm se tato data budou týkat změn v magnetickém poli Země. Družice by měly odstartovat v létě roku 2012.

Ruskou kosmonautiku stihla série katastrof. Loni v prosinci skončily po nevydařeném startu na dně Pacifiku tři družice Glonass. Letos ztratili Rusové kontakt už se dvěma družicemi a vrcholem byla havárie nákladní lodi Progress, která vezla zásoby na Mezinárodní kosmickou stanici. Rusové pozastavili starty raket Sojuz do doby, než bude zjištěna příčina. Kosmonauti na ISS zatím hladem ani nedostatkem vzduchu netrpí.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 36/2011, 3. – 9. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio