Británie nevyhoví argentinské žádosti o vydání Hadi Soleimanpoura

Británie odmítla argentinskou žádost o vydání bývalého íránského diplomata Hadi Soleimanpoura. Toho argentinský soud obviňuje ze spoluúčasti na teroristickém výbuchu v židovském centru v Buenos Aires roku 1994, při němž zahynulo 85 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentina

Argentina

Dopad této aféry vyvolal již před časem zhoršení vztahů mezi Iránem, Británii a Argentinou - bývalý iránský velvyslanec v Argentině sedmačtyřicetiletý Hadi Soleimanpour byl zatčen koncem srpna v severoanglickém Durhamu, kde pracuje jako odborný asistent na univerzitě.

Na základě rozhodnutí soudu byl propuštěn na kauci, avšak musí se pravidelně hlásit na policii. Nyní anglický vysoký soud rozhodl, že argentiské úřady nepředložily jasné důkazy pro ospravedlnění extradice Hadiho Soleimanpoura do Argentiny a tento postoj sdílí britské ministerstvo vnitra.

Irán kritizoval srpnové zatčení Soleimanpoura jako politicky motivované a v září na několik dní odvolal svého velvyslance na porady do Teheránu. Případ Hadiho Soleimanpoura zdaleka není vyřešen.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme