Dálniční poplatky pro motorky – letos ještě ne

31. srpen 2011

Je tomu asi měsíc, kdy motorkářskou veřejností otřásly zprávy, že se kromě zdražení dálničních známek pro auta plánuje i zavedení dálničních známek pro motocykly. Diskuse na motorkářských internetových serverech byli hned velmi bouřlivé, pochopitelně v drtivé většině byly motorkáři proti. Ministerstvo dopravy opravdu uvažuje, že motocykly zpoplatní po vzoru Rakouska, ale nebude to už příští rok.

„Tankodrom platit nebudu.“ „Tisícovku, za co?“ „Zablokujeme Prahu!“ – takové a ještě drsnější reakce motorkářů se objevily na internetových diskusích po zveřejnění úvah o zpoplatnění motocyklů na dálnicích. Motorkáře teď možná trochu uklidníme, protože poplatky za užívání dálnice se jich nebudou týkat alespoň pro příští rok. „V tuto chvíli o dálničním kupónu pro motocykly na příští rok neuvažujeme. Debata na toto téma proběhla, ale zatím je ve fázi úvah, takže pro příští rok dálniční poplatky pro motocykly určitě nebudou,“ ubezpečuje Milan Dont z ministerstva dopravy.

Málokdo ví, že dálniční známky pro motorky byly v plánu už v roce 1995, kdy se poplatky zavedly. Motocyklů však bylo na silnicích tenkrát nesrovnatelně méně než teď a vlastně se ani nevyplatilo tisknout speciální známky. Teď už je situace jiná. „Může se stát, že ke zpoplatnění dojde, ale v tuto chvíli nemáme žádnou konkrétní představu.“

Jedním z logických důvodů, proč motorky nemusí na dálnicích platit, je jednoduchý. Dvě kola ničí silnici daleko méně než čtyři nebo dokonce 12 kol kamiónu, ale na druhou stranu motorek je na silnicích stále víc. Přibývá také počet nehod motorkářů a zásahy u takových nehod by se mohly zaplatit právě ze získaných peněz za dálniční známky pro motorky. Alespoň taková je představa ministerstva. „Pokud bychom měli započítat veškeré externality, jako jsou například náklady spojené s likvidací dopravních nehod, tak motocykly se potom dostanou do kategorie, kde jsou náklady poměrně vysoké – bývají to totiž závažnější nehody, u kterých často zasahuje více záchranných složek.“

Pro zavedení dálničních známek pro motocykly mluví také praxe v několika evropských státech, kde už motorkáři za dálnice platí. „Například v Rakousku jsou motocykly zpoplatněny, mají tam pro ně speciální dálniční kupóny, které se lepí na nádrž. Nebyli bychom tedy jedinou zemí, která by toto zpoplatnění zavedla. Uvidíme, jak budou debaty probíhat dál a k čemu se nakonec přikloníme pro rok 2013,“ dodává Milan Dont.

Motorkáři tedy ještě vyhráno nemají a v příštích letech se dají očekávat další bouřlivé diskuse.

autor: bob
Spustit audio