Tenisté zachránili čápa černého

31. srpen 2011

Zaměstnanci Podkrušnohorského zooparku přijali telefonát, který ohlásil poraněného čápa černého na tenisových kurtech u Bezručova údolí. Zraněného a otřeseného čápa černého přijal Podkrušnohorský zoopark 28. července 2011. Odrostlé mládě, odchované v lesích u Bezručova údolí, podnikalo první pokusy o letecké umění a poranilo se při přeletu sportovního areálu.

Mladý čáp utrpěl kromě povrchových zranění končetin i šok. Po veterinárním ošetření byl umístěn ve Stanici pro handicapované živočichy, kde se brzy zotavil a začal přijímat potravu. Ve čtvrtek 25. srpna byl vypuštěn zpět do volné přírody. Pracovníci zooparku čápa okroužkovali a vypustili v místě jeho nálezu – Bezručově údolí, kde čápi černí pravidelně hnízdí a odchovávají mláďata.

Čáp černý je o něco menší než čáp bílý. Kromě bílého břicha má v dospělosti černou, lesklou barvu. Mladý pták je zpočátku hnědý bez lesku, později šedočerný. Dospívá a dobarvuje se okolo třetího roku života. Čáp černý je velmi plachý a tak jeho výskyt a pozorování v blízkosti lidí je výjimečný.

Přesto, že se v posledních letech početní stavy čápů černých zvyšují, jsou v České republice zařazeni mezi silně ohrožené druhy.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio