Moskva je rozladěna nevydáním Zakajeva

Rusko nařklo Británii ze snah omlouvat terorismus. Poradce ruského prezidenta Sergej Jastržembskij tak učinil v reakci na rozhodnutí londýnského soudu nevydat Rusku čečenského předáka Achmeda Zakajeva. Přitom obvinil Británii, že se vrací k politice podjatosti z dob studené války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Achmed Zakajev

Achmed Zakajev | Zdroj: ČTK

Skutečnost, že soud nevydal Achmeda Zakajeva do rukou ruské justice, hodnotí generální prokuratura jako dvojaký přístup. Londýn prý potvrdil, že dělí teroristy na hodné cizí a zlé svoje. Podle čečenského proruského prezidenta Kadyrova narušila Británie soudržnost mezinárodní protiteroristické koalice. Ne všichni v Rusku, které Zakajeva oficiálně obviňuje z podílu na teroristických akcích, ale reagují stejně.

Poslanec parlamentu a známý ochránce lidských práv Sergej Kovaljov soudí, že londýnský soud rozhodl správně. Rusko prý mu poskytlo zfalšované důkazy, žádost je politicky motivovaná a navíc rozsudek v Londýně padl v době, kdy v Rusku probíhají krajně znepokojivé procesy, jako je kauza bývalého šéfa společnosti Jukos Chodorkovského, prohlásil Kovaljov.

Petr Voldán, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme