Vzácné mládě v Zoo Ostrava: pardál obláčkový

1. září 2011

V ostravské zoologické zahradě se narodilo další vzácné mládě – samička pardála obláčkového. Mládě přišlo na svět 23. července. Je to v historii zoo vůbec první mládě této ve volné přírodě ohrožené kočkovité šelmy.

Tak jako v případě tygrů i pardálí máma (samice Yala) zůstává se svým potomkem první týdny v bezpečí brlohu (porodní boudy). Na rozdíl od tygrů však se svými mláďaty u pardálů zůstává i samec, který však nehraje při samotném odchovu tu zásadní roli, plní spíše roli společenskou. Yala je mladá a zatím nezkušená samice, proto jsme si vůbec nebyli jisti, zda se o své prvorozené mládě bude umět postarat. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka.

Abychom pardálí rodinku nechali v naprostém klidu, ale přesto mohli vývoj mláděte pozorovat, a získávat tak cenné zkušenosti pro další chov, byla do porodní boudy nainstalovaná kamera, která od narození mláděte nepřetržitě pardály monitoruje. Yala byla zpočátku velmi neohrabaná, nevěděla, jak se ke svému prvnímu mláděti vlastně chovat. Občas mládě přenášela nemotorně nebo si je pletla s hračkou. Také v přírodě se matky učí odchovávat svá mláďata a často svůj první vrh nezvládnou a mláďata uhynou. Matka tím však získává potřebné cenné zkušenosti…

Teprve po více než měsíci dozrál čas na první fyzickou kontrolu našeho mláděte. Kontrola byla velmi krátká, mládě dostalo preventivní odčervovací prostředek a bylo zjištěno pohlaví. Poté bylo okamžitě vráceno k matce. I když zatím odchov probíhá dobře a Yala se postupně naučila o malou samičku vzorně pečovat, není ještě zdaleka vyhráno. Teprve až mladá samička odroste, bude převezena do jiné zoo a tam se sama úspěšně v rámci záchranného programu zapojí do další reprodukce, budeme považovat tento odchov za úspěšně dovršený…

Spolu s námi mohou od minulého týdne sledovat pardály i návštěvníci zoo – na monitoru, který je umístěn v pavilonu indických zvířat.

Pardál obláčkový (Neofelis nebulosa), zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n.m. Na celém území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 % plochy za posledních 10 let). Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na 10 000 jedinců. V Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) je vedena jako zranitelný druh (Vulnerable).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio