Dobřany vybudovaly novou moderní kuchyni školní jídelny

1. září 2011

Nejmodernější školní kuchyni v kraji má město Dobřany na jižním Plzeňsku. Po dvouměsíční rekonstrukci byla slavnostně uvedena do provozu. Kuchyně, kde se vaří pro zhruba 450 strávníků, je vybavena nejmodernějšími technologiemi, které ušetří energie, usnadní práci kuchařkám a hlavně zachovají kvalitu a nutriční hodnoty potravin.

Město vložilo do renovace kuchyně 5 milionů 600 tisíc korun. Podle starosty Marka Sýkory se tato investice rozhodně vyplatila. Velké množství sporáků, pánví, kotlů a pecí nahradily nové multifunkční stroje, kvalitní konvektomaty, speciální kotle a indukční plotny. Konvektomaty jsou multifunkčních kuchyňská zařízení, ve kterých je možné vařit, péct, smažit, sušit, udržovat a ohřívat různé druhy pokrmů.

Rekonstrukce proběhla také v umývárně bílého nádobí, kde byla pro usnadnění namáhavé práce obsluhy nainstalována tunelová myčka s vlastním posuvem košů. Investice do vybavení školní jídelny se městu díky obrovským úsporám vody a elektrické energie vrátí v řádu několika let.

Město Dobřany s rozpočtem kolem 180 milionů ročně letos podle Sýkory investovalo do svých školských zařízení téměř devět milionů korun. Za posledních zhruba osm let radnice rekonstruovala obě budovy základní školy za víc než 70 milionů, dalších víc než 22 milionů stála rekonstrukce základní umělecké školy a další peníze město vydalo na zateplení mateřské školy. Na část nákladů se podařilo získat dotace, většinu ale platily Dobřany.

autor: kos
Spustit audio