Obce se budou v referendu vyjadřovat k úložišti

14. listopad 2003

Obyvatelé jihočeských obcí Nadějkov, Božetice a Přeštěnice se v sobotu 15. listopadu v místním referendu vyjádří, zda souhlasí s umístěním hlubinného úložiště radioaktivního odpadu za svými humny. Jedná se o vytipované úložiště u obce Vlksice, které se však dotkne i zmíněných obcí, píše na svých dnešních jihočeských stránkách deník Právo.

"Volit mohou lidé v místnosti na obecním úřadě tak, jak jsou zvyklí při normálních volbách," řekl listu starosta Nadějkova na Táborsku Zdeněk Černý. Obyvatelé už dostali domů do schránek hlasovací lístky. Budou odpovídat na otázku "Souhlasíte s tím, aby na území obce bylo vybudováno hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a vysoce radioaktivních odpadů?". Na správnost voleb bude dohlížet pětičlenná komise. Výsledek veřejného hlasování rozešlou obce na ministerstvo průmyslu a obchodu, které bude rozhodovat, kde nakonec v České republice úložiště vznikne. Dostane ho také jihočeský hejtman, krajský úřad a úředníci pověřených obcí. Referendum o úložišti chystají i ve Zhoři na Táborsku. Podle starosty Stanislava Kameníka obyvatelé už mezi sebou sbírají podpisy do petice. "Pokud překročí jejich počet 30 procent, budeme teprve rozhodovat o termínu konání," vysvětlil starosta. Obdobně podle dnešního Práva postupují i v Jistebnici na Táborsku.

Jména šesti vytipovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila 25. dubna Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Na seznamu jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Budišov a Rohozná na Vysočině, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice-Vlksice v Jihočeském kraji.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio