Pod vrcholem Mont Blancu Čechy dobře znají

4810 metrů. Tolik měří nejvyšší hora Alp. Také letos v létě se Mont Blanc vydaly zdolat stovky a možná tisíce zkušených alpinistů i méně zkušených turistů. Hodně Čechů a Slováků vyráželo z kempu s výhledem přímo na bílý vrchol.

Stanout tam, kam lidská noha ještě nevkročila. To byl a je sen mnoha cestovatelů. Takových nepoznaných míst na zemském povrchu už mnoho není. I proto mohou mnozí zkoušet poznat sami sebe – co dokážou překonat, kam až se vlastními silami dostanou.

Asi proto dnes láká nejvyšší hora Alp Mont Blanc davy zkušených i amatérských horolezců, aby si vyzkoušely, jestli na velkou bílou horu stačí. Jednou ze základen českých, slovenských, ale například i polských a maďarských alpinistů bývá kemp v obci Les Houches ležící hned vedle střediska zimních sportů v Chamonix.

Přípravy na výstup

„Hurá, dali jsme to. Bylo úplně mega – úžasnej výhled a ani tam nefoukalo. Vál jen takový mírný vánek. Měli jsme štěstí. Jak na počasí, tak na načasování,“ dělili se se svými zážitky těsně po sestupu z Mont Blancu do základního tábora sourozenci Lenka a Petr z Brna.

To horolezci Ivan, Rastislav a Jano z Považské Bystrice se na výstup na 4810 metrů vysokou horu brzy po ránu teprve chystali. „Potřebovat budeme alespoň spacák a karimatku. Uvažujeme, zda s sebou vezmeme i žracák,“ přemýšlejí.

Kemp pod Mont Blancem existuje už od roku 1956

Takových českých a slovenských skupin alpinistů se během léta vystřídá v kempu v Les Houches několik desítek. Má totiž ideální polohu. Na okraji městečka. Kousek od obchodů, kde se dají doplnit zásoby, a blízko od nádraží, odkud se dá dojet k horské zubačce. Co by kamenem dohodil je to odtud i k lanovce Bellevue, která může turistům při výstupu na Mont Blanc ušetřit stovky výškových metrů.

Češi, pozor, varuje cedule

Majitelkou kempu je paní Adele Bondaz. Její rodiče pozemek koupili v roce 1956. Od té doby stojí na louce na úpatí masívu Mont Blancu kemp s cenami nesrovnatelně nižšími, než nabízí jakákoli ubytovna. Důvod, proč na jeho místě už dávno nestojí další z luxusních hotelů, je přitom velmi prozaický.

„Nejde to, protože kemp leží na dojezdové ploše sjezdovky. V roce 1962 se tu jely závody Světového poháru. Každý rok tu je závod ve sjezdu s názvem Kandahar Cup. Nikde tu tedy není stín, protože tu nesmějí být stromy. Umývárny jsou za mezí, aby tu nepřekážely,“ vysvětluje mi majitelka.

Adele Bondaz, majitelka kempu, na vrcholu Mont Blancu nikdy nestanula

Paní Adele je možné potkat nejen v recepci kempu, ale po ránu, v poledne a večer také s mopem a kbelíkem na záchodech a v umývárně. O chod kempu se stará sama. Je uklízečkou, opravářkou i pokladní zároveň. Platit uklízečku na pár hodin denně by se prý nevyplatilo.

Do kempu podle ní přijíždí pestrá směsice turistů. Poláci, Slováci, ale také hodně Francouzů, Nizozemců, Španělů a Maďarů. Ovšem v samotné recepci nacházím důkaz toho, že i Čechů tu bývá hodně. Cedulka v češtině totiž praví: „Vítejte v kempu Bellevue. Pozor, prosím, dodržujte noční klid po 22. hodině. Když ne, zavoláme policii.“

Paní Adele vysvětluje, že každý rok jezdí do kempu skupina asi 40 Čechů, kteří po zdolání Mont Blancu večer oslavují a bývají hodně hluční. A ostatní návštěvníci přitom chtějí spát – tak proto ta cedule.

Výhled z Mont Blancu je unikátní

A proč musí člověk stanout na Mont Blancu? „Je to cíl každého horolezce,“ říká před výstupem Tomáš z Děčína. „Určitě se necháme na vrcholku vyfotit, pokud na něj vylezeme.“

Západ slunce v mezitáboře

Další z turistů dodává: „Člověk je na Mont Blancu spojený s přírodou. To je pro mě ta pravá meta.“

Jak pro koho. Majitelka kempu v Les Houches se sice narodila v chalupě hned vedle lanovky, ale na vrcholu Mont Blancu nikdy nebyla.

„Nic mi to neříká,“ svěřuje se. „Kdyby tam vedla lanovka, tak možná, ale jinak nemám důvod tam lézt,“ říká horalka.

No, a se mnou je to podobné. Mont Blanc je prý Mekkou horolezců. Pohled z jeho vrcholu na ostatní alpské štíty je údajně naprosto unikátní. To já nikdy nebudu moci posoudit, protože tam nahoru by mne nedostali ani párem volů. Ovšem i z údolí je pohled na tuto celoročně zasněženou majestátní bílou horu impozantní. Zvláště, když ležím naložený v bazénu v akvaparku přímo pod ní.


Zvětšit mapu: kemp pod vrcholem Mont Blancu

autor: pan
Spustit audio