Tváře moře se představují na přednášce

5. září 2011

V tropickém pavilonu Zoo Plzeň končí v pondělí 5. září výstava Tváře moře, na které byly prezentovány unikátní velkoformátové fotografie podmořského světa od Martiny Balzarové.

Autorka Martina Balzarová výstavu doprovodí přednáškou, ve které přiblíží fotografování pod vodní hladinou. Přednáška se koná v Divadélku Jonáš v plzeňské Měšťanské besedě v úterý 6. září v 18:00 hodin.
Představen bude život na korálovém útesu, dozvíte se, co je to vlastně korál, jak vznikají korálové útesy a kde se nacházejí.

Korálové útesy tvoří rozsáhlý a propojený ekosystém, každý tvor žijící na útesu má svou nezastupitelnou úlohu a roli. Na útesu hraje významnou roli vzájemná pomoc a kooperace stejně jako umění žít na úkor druhého.Velcí tvorové jako želvy, delfíni a žraloci navštěvují korálové útesy jen občas. Většinou jim korálový útes slouží jako loviště anebo útočiště pro sebe či potomstvo. V dnešní době stále slyšíme o globálním oteplování a dalších dopadech na mořský ekosystém. Je křehký svět korálového útesu opravdu v nebezpečí? Co se stane když korál začne umírat a můžeme ještě dnes nějak pomoci k záchraně útesů i jejich obyvatel?

Z kolekce Tváře Moře - Čtverzubec

Martina Balzarová (*1987), je studentkou doktorského programu v oboru zoologie a magisterského oboru Učitelství biologie na Přf JU v Českých Budějovicích.
Od 12-ti let se potápí a o dva roky později v roce 2001 již pořídila své první podvodní fotografie na Sardinii. Od té doby hlavně díky fotografování, potápění a biologickým expedicím navštívila mnoho zajímavých zemí. Mimo jiné také Egypt, Bali, Mexiko, Zanzibar, Vietnam, Papuu –Novou Guineu.

Pravidelně publikuje své fotografie, cestopisné reportáže a biologické články v mnoha českých časopisech a periodikách. Za své fotografie získala mnohá ocenění nejen v Čechách ale i na zahraničních festivalech. Mezi její největší úspěchy patří, mimo oceněních na domácích festivalech podvodní fotografie, zejména cena z mezinárodního festivalu ve Francii-Antibes z roku 2005 kde získala cenu PRIX Our World Underwater Scholarship Society pro fotografy do 25 let. V roce 2006 ji získala podruhé. Její fotografie byly oceněny nejen na soutěžích podvodní fotografie ale také mezi ,, suchozemskými“ fotografy. V roce 2007 získala cenu časopisu Photoart na 27. národní soutěži a bronzovou medaili na 17.ročníku mezinárodní soutěže Zemský ráj. Mimo fotoaparátu vezme občas do ruky pod vodou videokameru. V budoucnu se však chce věnovat hlavně mořské biologii a ochraně přírody.

Z kolekce Tváře Moře - Kreveta

Její autorská výstavní kolekce 46 velkoplošných fotografií s názvem Tváře moře má velký úspěch v mnoha městech České republiky. Jako vůbec první potápěč-fotograf z České republiky dostala nabídku vystavit tuto kolekci v rámci velmi prestižního mezinárodního festivalu podvodních filmů a fotografie ve Francii-Antibes. Výstava se od počátku těšila velkému zájmu a oslovila nejen sportovní potápěče, ale i fotografy profesionály a širokou veřejnost.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio