Město Písek ztrácí příjmy z daní, rozdíl už dělá 100 milionů

5. září 2011

Česká města a obce dlouhodobě doplácejí na neúspěšný výběr daní státem. Daňové příjmy letos na konci června vytvořily schodek téměř 63 miliardy korun. Přestože je deficit za první pololetí nižší než loni ve stejnou dobu, do obecních rozpočtů po státním přerozdělení více peněz nedoputovalo.

Naopak - jak potvrzuje místostarosta Písku Vojtěch Bubník, propad se prohlubuje: „ Pro naše město je to dosti zásadní věc. Výběr daní, tedy to, co dostáváme od státu na vybraných daních, byl v prvním pololetí letošního roku o 21 milionů korun nižší než v prvním pololetí roku loňského. Tento propad sám o sobě by nebyl tak tragický, ale horší je, že tento trend pozorujeme už delší dobu. Kdybychom v časové řadě daňové příjmy srovnali, tak by naše město mělo nyní mít příjem o 100 milionů korun větší.“

Písek se na základě klesajících příjmů z daní zamýšlí nad rozpočtem pro rok 2012. Finanční plán bude pro jistotu vycházet z nižších odhadů růstu HDP i z předpokladu nadále klesajících daňových příjmů. To bude v praxi znamenat například omezení investic.

Spustit audio