Botanická zahrada Masarykovy univerzity bude patřit exotickým rostlinám

6. září 2011

Skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v září po roce znovu přivítají velkou výstavu sukulentů, kaktusů, tilandsií a dalších exotických rostlin. Tentokrát potrvá od 9. do 16. září. Cílem pořadatelů je ukázat sukulentní rostliny z různých koutů světa v jejich tvarové pestrosti a překvapivé proměnlivosti.

Větší prostor letos pořadatelé věnují rodu Euphorbia (česky pryšce nebo euforbie). Jde o velmi rozsáhlou a rozmanitou skupinu rostlin, oblíbenou mezi sběrateli. „Dosud je popsáno kolem 2000 druhů euforbií, z nichž je několik stovek sukulentních. Jejich tvary a růstové formy jsou rozličné – od miniatur a rostlin připomínajících desítky let staré bonsaje přes keře až po několik metrů vysoké stromové druhy,“ uvedl za pořadatele Adolf Tomandl.

Návštěvníci si kromě sbírkových rostlin z rodu Euphorbia prohlédnou také 16 velkoformátových fotografií z přírodních lokalit. Díky tomu poznají, v jakých podmínkách sukulenty žijí například v jižní Africe, na Madagaskaru nebo v Chile. Představeno bude také množství dosud nepublikovaných snímků euforbií s doprovodnými komentáři o tomto rodu.

Loňská výstava sukulentů

Výstava se ale neomezuje pouze na euforbie. Pěstitelé z Moravy, Čech i Slovenska a specialisté z Botanické zahrady Masarykovy univerzity vystaví téměř 700 rostlin, od miniaturních sukulentů rodu Avonia po mladé rostliny baobabů, které dorůstají na přírodních stanovištích gigantických rozměrů. Všechny sukulenty spojuje schopnost shromažďovat v dužnatých listech, kmenech, kořenech či hlízách vodu, která jim umožňuje přežít dlouhá období sucha.

Úlohou výstavy je také osvěta – proto nechybí ukázky výsevů sukulentních rostlin, informační panely, výstavka odborné literatury. Přítomní pořadatelé poskytnou zájemcům pěstitelské rady, prodají sbírkové přebytky a pro skupiny zajistí populárně-vědecký výklad a průvodce výstavou.

Loňská výstava sukulentů
autor: Botanická zahrada PřF Masarykovy univerzity v Brně
Spustit audio