V České Skalici rozhodnou o nejkrásnější odrůdě jiřin

9. září 2011

Růže podzimu, tak se nazývají krásné květy jiřinek. Návštěvníci České Skalice se mohou i letos těšit na jejich tradiční výstavu s doprovodným programem v areálu Muzea Boženy Němcové mezi kostelem, farou a historickým Steidlerovým hostincem.

Právě tam se sešla s ředitelem Muzea Milanem Horkým kolegyně Jana Tomková.

Nejen desítky různých květů jiřin, ale i doprovodný program připravili pro návštěvníky organizátoři tradičních Jiřinkových slavností. Ty se uskuteční v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku od 9. do 11. září 2011.

Na závěr slavností muzeum vyhlásí výsledky soutěže o nejkrásněji kvetoucí odrůdu jiřin.

Lidé budou mít možnost prohlédnout si výsadbu i řezané květy od různých pěstitelů. V neděli odpoledne pak bude vyhlášen vítěz soutěže o titul Královny jiřinkových slavností, kterou zvolí svými hlasy návštěvníci slavností. Loni lidé nejkrásnější jiřinou zvolili v konkurenci zhruba 150 odrůd červeně zbarvenou odrůdu Vulkán.

Jiřiny

Muzeum připravilo také doprovodný program, připraveny jsou například vystoupení folklorních souborů, divadelní představení či výtvarná dílna.

Tradici výstav ve městě inicioval založením spolku pěstitelů jiřinek kněz František Hudrálek. Poprvé uspořádal výstavu v roce 1837. Po požáru města v roce 1847 a úmrtí zakladatele slavnosti v České Skalici na 78 let ustaly.

Více informací o programu a historii Jiřinkových slavností je možné najít na www.bozenanemcova.cz

autor: TK
Spustit audio