Povodí Moravy vyčistí Nemilanku

8. září 2011

Obyvatelé olomouckých městských částí Slavonína a Nemilan by měli být do konce roku více chráněni proti povodním. Na vyčištění koryta řeky, která v minulosti napáchala škody při přívalových deštích, uvolnila olomoucká radnice 2,4 milionu korun. Peníze do projektu vloží i Povodí Moravy. Náklady dosáhnou až 7 milionů korun.

Do čištění zhruba dvoukilometrového úseku by se měli odborníci pustit v říjnu, pokud nenastanou žádné komplikace, protipovodňová ochrana by měla být ukončena do konce tohoto roku.

Celková částka vyšplhá na 7 milionu korun, organizace nyní čeká na přislíbenou dotaci od ministerstva zemědělství, která by náklady měla pokrýt do výše 65 %.

Odborníci, které čeká také čištění propustí pod mosty a zatrubněných úseků, upozorňují obyvatele na to, že se budou muset pohybovat v blízkosti jejich domů.

Pracovníci Povodí Moravy se pustili do nulté etapy vyčistění zhruba kilometr dlouhého úseku koryta Nemilanky už v dubnu. Nyní ve Slavoníně rekonstruují zatrubněné části Nemilanky v délce 125 m.

Blanka Mazalová

autor: kor
Spustit audio