9. září 2011

9. září 2011

Beginners Guide To Scandinavia - Folk & Roots

Skandinávská hudba si získala renomé u širokého okruhu posluchačů: jako vůbec první upozornili na specifické rysy severské hudby skandinávští jazzmani, v další vlně široké vrstvy posluchačů objevily hudbu islandské zpěvačky Björk či finské skupiny Värttinä, a zcela specifickou kapitolu skandinávské scény tvoří skupiny hrající metal či využívající elektroniku. Není tedy divu, že ke zmapování skandinávské hudby je zapotřebí mnohem větší plocha než poskytuje jedno CD. Komplet Beginners Guide To Scandinavia, tedy Průvodce po Skandinávii pro začátečníky, který vyšel letos v létě, obsahuje celkem tři kompakty: jeden je věnovaný jazzu a experimentální hudbě, druhý popu, a třetí lidové hudbě a kořenům - a právě ten vám v dnešní Mosaice představíme: Hned úvodní ukázka potvrzuje, jak významně ke skandinávské hudbě přispívají severské ostrovy, konkrétně Faerské souostroví, které je sice součástí Dánska, ale přitom má značnou dávku autonomie. Nejvýznamnější faerská zpěvačka, Eivor, svým hlasem možná někomu připomene už zmíněnou Björk, uslyšíme ji z živého koncertu v Kodani, ve skladbě Mín Módir, Moje matka, která je symbolickou poklonou její ostrovní domovině.

Mín Módir Interpret: Eivor Pálsdóttir Autor: Eivor Pálsdóttir

Myrskylintu Interpret: Markku Lepistö Autor: Markku Lepistö

V hudbě Finska hrají významnou roli ženy, a symbolem této ženské energie je skupina Värttinä, což v překladu znamená Vřeteno. V jejím čele stojí tři zpěvačky, inspiraci čerpají z Karélie, hraničního regionu na území Finska i Ruska, odkud pochází i světoznámý finský epos Kalevala.

Päivän Nousu Nostajani Interpret: Värttinä Autor: Värttinä

Gata Interpret: Sigrid Moldestad Autor: Sigrid Moldestad

Jedním z nejrozšířenějších nástrojů evropského Severu - a specielně Finska je akordeon. V Helsinkách na oddělení lidové hudby Sibeliovy akademie je právě akordeon jedním z klíčových nástrojů. Jedna z nejoriginálnějších finských akordeonistek, Maria Kalaniemi, na této škole svůj nástroj nejprve studovala, a později jej začala vyučovat. Pro její tvorbu je velmi specifické, že pochází ze smíšeného švédsko-finského manželství - a v j její tvorbě tedy slyšíme i švédštinu.

I Fjol Interpret: Maria Kalaniemi autor: Maria Kalaniemi

Der Stode Tre Skalke Interpret: Morild Autor: Morild

Skandinávie je regionem bohatým na lokální, vyhraněné tradice i velmi osobité nástroje. Jedním z nich jsou housle hardanger, pocházející ze stejnojmenného údolí na jihu Norska: o návrat tohoto nástroje se zasloužila Annbjorg Lien, v doprovodu uslyšíme i další staré nástroje včetně dud.

Korstog Interpret: Annbjorg Lien Autor: Annbjorg Lien

Samu Interpret: Boot Autor: Boot

Spustit audio