Škola na kole

9. září 2011

Není mnoho školáků, kteří by v Liberci jezdili do školy na kole. Pro většinu z nich je překážkou nebezpečná cesta, nepřehledné křižovatky nebo hustý provoz. Akce Škola na kole, která se měla konat 3.5.2011, ale díky sněhové vánici byla přesunuta na 13.9., si klade za cíl ukázat žákům vybraných pěti libereckých základních škol možné bezpečné trasy mezi školou, centrem města a dopravním hřištěm a naučit je zásady bezpečné jízdy.

Zástupci ZŠ Švermova, ZŠ 5. Května, ZŠ Lesní, ZŠ Na Perštýně – DOCTRINA a ZŠ Jabloňová spolu s organizátory akce Škola na kole – SEV DIVIZNA, Auto*mat, Cyklisté Liberecka, Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje a Centrum Generace – připravili pro přibližně 120 žáků a jejich učitelů interaktivní vzdělávací program s cyklistickou tématikou. Součástí programu bude též společná cyklojízda. Akce proběhne ve spolupráci s Městskou polici a Policií ČR, kteří budou dbát na bezpečnost cyklistů.

Žáci vyjedou ráno od své školy ve skupině k dopravnímu hřišti, kde absolvují dopolední program – „cyklistický šestiboj“. V rámci šesti stanovišť si děti zopakují pravidla bezpečné jízdy na kole městem, dozví se o základech údržby kola, vyzkouší, jak správně přivolat záchrannou službu, či vytipují bezpečnou cestu na kole do školy.

Důležitou součástí této akce bude také sesbírání postřehů, návrhů a přání malých cyklistů k dopravě na kole v Liberci. Přibližně v 11:15 všechny děti za doprovodu učitelů, zástupců rodičů a strážníků odjedou z dopravního hřiště před radnici, kde se setkají se zástupci města a předají jim své postřehy a návrhy. Společná jízda na kole, která začíná v 11:15 u dopravního hřiště a končí u radnice, je určena též pro veřejnost. Pokud máte čas, přijeďte, srdečně Vás zveme.

Cílem této akce je ukázat dětem možnosti a zásady bezpečného pohybu cyklisty městem a zároveň liberecké radní upozornit na zatím nedostatečně řešenou otázku cyklodopravy ve městě.

Letošní úvodní ročník Školy na kole se, doufejme, stane každoroční akcí a byli bychom rádi, kdyby se postupně do této zážitkové akce zapojilo co nejvíce libereckých škol.

autoři: Středisko ekologické výchovy Divizna , ZOO Liberec
Spustit audio