Housenky otročí virovému genu

9. září 2011
Monitor

Bakulovirus napadá housenky. K tomu, aby svou hostitelku úplně zotročil, mu zřejmě stačí jeden jediný gen.

Housenky motýla bekyně velkohlavé (Lymantria dispar) jsou normálně aktivní v noci a přes den se ukrývají před ptáky v půdě nebo pod kůrou. Jakmile se ovšem stanou hostiteli bakuloviru, je s ukrýváním konec. Už dlouho je známo, že infikovaná housenka se za denního světla vyšplhá až na vrcholky stromů, kde ji virus zahubí. Pomocí svých enzymů vir naruší stěny buněk, takže z mrtvého těla visícího ve výšce se mohou uvolnit virové částice, které mohou nakazit další housenky. Otázkou však bylo, jakým způsobem virus housenku ovládá.

Elegantní cestou ke kontrole komplexního chování je podle vědců z Pensylvánské státní univerzity manipulace s hormony. Při svém výzkumu se zaměřili tímto směrem a zjistili, že bakulovirus svou oběť ovládá prostřednictvím jediného genu egt. Kóduje vznik molekul enzymu, který inaktivuje hmyzí hormon (20-hydroxyekdyson) pro svlékání. V době svlékání, které před zakuklením prodělají několikrát, housenky přestávají žrát a zdržují se u země. Ty, které jsou nakažené virem, však nemají dostatečně vysokou hladinu svlékacího hormonu. Zůstávají proto v korunách stromů, kde se zavěsí na list nebo kůru a čekají, až je virus zahubí.

Infikovaná housenka se za denního světla vyšplhá až na vrcholky stromů, kde ji virus zahubí.  Z mrtvého těla visícího ve výšce se mohou uvolnit virové částice.

Zdroj: Penn State, Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.