Občané se v referendu postavili proti úložišti

18. listopad 2003

Nepřejeme si, aby v blízkosti našeho bydliště v budoucnosti vzniklo úložiště jaderného odpadu. Tak zní jednoznačné poselství, které v sobotu zaznělo ze tří obcí na severu Jihočeského kraje, které uspořádaly místní referendum o zamýšleném úložišti u Chyšek na Písecku.

Podle členů volebních komisí bylo "ne" zcela jednoznačné. V Nadějkově na Táborsku i v Božeticích na Písecku se proti úložišti vyslovilo 97 procent lidí. V Přeštěnicích na Písecku by si úložiště přál dokonce jen jediný ze 168 účastníků voleb. O jasném postoji hovoří i volební účast. Zatímco v Brně přišlo během dvou dní volit svého senátora o něco málo více než deset procent voličů, referendum o úložišti se může pochlubit několikanásobnou účastí. V Nadějkově přišlo 67 procent zapsaných voličů, v Božeticích 73 procent a v Přeštěnicích dokonce 76 procent.

Přesto nemusí jejich hlasy znamenat vůbec nic. O umístění úložiště bude totiž rozhodovat v konečné fázi ministerstvo průmyslu a obchodu. Právě jemu chtějí obce výsledek referenda zaslat jako prvnímu. Materiál dostanou také jihočeský hejtman, krajský úřad a úředníci pověřených obcí. Referendum o úložišti chystají i v nedaleké Zhoři a Jistebnici na Táborsku.

Jména šesti vytypovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila správa 25. dubna. Na seznamu jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Budišov a Rohozná na Vysočině, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice- Vlksice v Jihočeském kraji.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio