Svět si připomíná deset let od teroristických útoků na dvojčata v New Yorku

11. září 2011

Dnes je tomu právě deset let co zažil západní svět šok. Podle oficiálního vyšetřování 19 mužů spojených s militantní islámskou organizací al-Kájda uneslo 4 letadla letící na komerčních linkách. Dvě z nich narazila do veží Světového obchodního centra zabila všechny na palubě a další lidi uvnitř budov.

Obě zasažené věže se do dvou hodin zhroutily a zničily blízké objekty. Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany Spojených států v hlavním městě Washingtonu DC. Čtvrté letadlo se zřítilo v neobývané oblasti v Pensylvánii po souboji mezi teroristy a pasažéry o ovládnutí letadla. To původně letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý Dům a nebo americký Kapitol. Po 11.září všechny státy přijaly zvýšená bezpečnostní opatření, která platí prakticky do dnes.

Je patnáct minut před devátou 11.září 2001. Obyvatelé New Yorku nevěřícně koukají na nízko letící letadlo které vzápětí naráží v rychlosti 790 km/h do severní věže. Budova je zasažena mezi 94. a 98. patrem. Dochází k okamžitému vznícení paliva a uvěznění všech lidí v patrech nad místem nárazu letadla. O sedmnáct minut později naráží další osobní letadlo do jižní věže rychlostí 950 km/h, a to mezi 78 a 84 patrem. Náraz letadla v televizi v přímém přenosu vidí miliony lidí po celém světě. Všichni si pamatujeme, co jsme tehdy před deseti lety dělali. Návrat ze školy či zaměstnání, zapnutí televize, první zprávy o útocích, bezmoc, obavy. Po desáté se jižní věž před zraky milionů diváků hroutí k zemi. O půl hodiny později i severní.

Jeden den, jedno datum, jedna země, čtyři letadla, čtyři budovy, 19 únosců, kolem 3000 nevinných obětí. Svět už bude navždy jiný. Bezpečnostní opatření, zejména na letištích jsou okamžitě maximálně přísná. A detekční rám, včetně osobní prohlídky, je nevyhnutelný.

"V té první fázi došlo k tomu, že bylo zákázáno vozit v příručním zavazadle bodné a sečné zbraně. Opatření se vztahovalo zejména na nože a pilníky. V těch dalších letech došlo ještě k několika útokům. Z těch zásadních to byl zejména útok v Londýně v roce 2006. Na jeho základě byla omezena přepravena tekutin a gelů.To jsou opatření, která trvají dodnes," dodává mluvčí letiště Praha Michaela Lagronová.

Cestující ale veškerá opatření chápou. "Je to asi nutné, nedá se nic dělat," směje se maminka malé Adélky, která letí na dovolenou. Zároveň ale vysvětluje, že jí to příliš příjemné není. Hrozbu teroristického útoku nepodceňuje ani Pavel Hanták mluvčí z Národního kontaktního bodu pro terorismus: "To riziko teroristického útoku je pochopitelně reálné .Nicméně do současné doby nemáme žádné informace, že by České republice hrozila nějaké akutní nebezpečí."

Není člověka, který o událostech 11. září 2001 neslyšel. Zprávy se hnaly světem rychlostí blesku a lidé byli v takovém šoku, že uvěřili všemu. O několik let později ale vyplouvají na povrch nesrovnalosti a začíná se znovu řešit mnoho otázek na téma 11. září 2001. Nové vyšetřování a zvýšená bezpečnostní opatření ale rodinám už otce, matky nebo děti nevrátí.

0:00
/
0:00
autor: Miroslav Dvořák
Spustit audio