V jižních Čechách se připravuje příhraniční páteřní cyklotrasa

12. září 2011

Nejen jihočeští cyklisté se budou moci už příští rok projet po příhraniční trase. Ta spojí Plzeňský kraj s Jihomoravským, protože povede od pramenů Vltavy u Kvildy na Prachaticku jižními Čechami kolem hranice s Rakouskem, a místy i na jeho území.

Poslední jihočeskou obcí bude Písečné na Jindřichohradecku a odtud se napojí na cyklotrasy v Jihomoravském kraji.

Za jejím vznikem stojí Nadace Jihočeské cyklostezky, která letos dokončila vyhledávací etapu, tzn. kudy povede. Nyní ji zbývá na cestách vyznačit, jak doplňuje ředitel nadace Vladimír Votřel: „Pak se musí celá linie majetkově prověřit, na čích pozemcích leží, a správce či majitele pozemků navštívit. Můžeme vyznačit jen tam, kde nám to správce území či majitel dovolí. Vyznačená bude už příští rok, ale stavět se bude začne zřejmě až v nové finanční periodě evropských financí.“

A to v letech 2013 až 2020. Příhraniční cyklotrasa se stane vedle Vltavské a Otavské cyklistické cesty třetí páteřní cyklotrasou.

Nadace Jihočeské cyklostezky by ráda v budoucnu realizovala ještě čtvrtou - kolem Lužnice. Tu se stále nedaří vybudovat, protože naposled o peníze na ni přišla po přehodnocení 5. výzvy Regionálního operačního programu.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio