V knihovně Zoo Praha najdete lebky i hůl šamana

Smyslem existence pražské zoo bylo vždy kromě ochrany zvířat také zkoumání způsobu jejich života. Samozřejmou součástí zahrady se i proto stala knihovna, kterou využívají především studenti přírodovědeckých fakult. Knížku si tu však mohou půjčit i návštěvníci zoo. Funkci knihovny dnes doplňuje dokumentační centrum, které shromažďuje informace o všech zoologických zahradách u nás i na Slovensku.

V předešlém dílu seriálu jsme se dozvěděli, jak náročné může někdy být soužití rostlin a zvířat v Zoo Praha.

Společně s Evženem Kůsem si prohlížíme nejvzácnější tisky v knihovně pražské zoologické zahrady. Jde o skutečné skvosty tištěné na ručním papíře, které pocházejí z konce 18. století. Jakou však mají informační hodnotu pro dnešní zoology?

„Moderní doba je často přezíravá, a když se pozorně podíváte, zjistíte, že všichni po několik generací opisují jeden od druhého. A nakonec dojdete ke starému dobrému Brehmovi. Ten je sice zatížen tehdejším pohledem na život zvířat, ale najdete u něj i spoustu základních biologických údajů,“ vysvětluje Evžen Kůs.

Profesor Jiří Janda s lvíčaty

Knihovna pražské zoo je stejně stará jako samotná zahrada – první knížky jí věnoval zakladatel zoo profesor Jiří Janda. Letos získala knížky bývalého ředitele zahrady Zdeňka Veselovského. Několik regálů knižní pozůstalosti obsahují kromě české i literaturu v několika cizích jazycích – slovenštině, němčině, francouzštině, italštině a španělštině.

„Díky svým cestám přicházel do kontaktu s různými zdroji informací,“ ukazuje mi odkaz profesora Veselovského knihovnice Lucie Vágnerová. „Jde asi o tisíc titulů. Musíme je do regálů skládat ve dvou řadách, protože by se nám sem asi jinak nevešly.“

Hůl šamana i Miroslav Štěpán

„Po panu profesorovi je tady také spousta dalších zajímavých předmětů jako třeba hůl šamana ze Zimbabwe nebo obrazy,“ doplňuje Evžen Kůs. A kuriozitou svého druhu je ve zdejších sbírkách i fotografie tajemníka městského výboru KSČ Miroslava Štěpána.

„K ní se váže taková veselá a zároveň smutná historka,“ vypráví Evžen Kůs. „Miroslav Štěpán byl strůjcem odvolání profesora Veselovského na konci roku 1988. Po revoluci si Zdeněk Veselovský vystřihl z novin policejní fotografii pořízenou v době, kdy byl Miroslav Štěpán vzat do vazby. A vlastní rukou k ní připsal ,Štěpáne, Štěpáne, do roka a do dne…‘ A ono se to splnilo.“

Legendární ředitel pražské zoo Zdeněk Veselovský s hříbaty koně Převalského

Pak mě Evžen Kůs vede do takzvané dokumentace – studijního a výzkumného centra, díky kterému se věda o zvířatech neustále rozvíjí. Prohlížíme si depozitář kůží nebo lebek. „Když si můžete sáhnout na špičák šelmy, je to rozhodně o něčem jiném, než když ho vidíte pouze na fotografii,“ vysvětluje mi účel sbírek zoolog.

Obsah depozitáře pražské zoologické zahrady už také pomohl například celníkům. Ti využili preparáty pro výcvik psů, kteří odhalují pašeráky zvířat.

Příště se do pražské zoologické zahrady vydáme až po setmění.

autor: kvm
Spustit audio