Výbušní mravenčí kamikadze

13. září 2011
Monitor

Vrhnout se na nepřítele a vybuchnout pro dobro celé kolonie. Tak vypadá hlavní obranná strategie mravenců z jižní Asie.

Sebevražedný akt, při kterém se jedinec obětuje v zájmu kolonie, není u sociálně žijícího hmyzu ničím výjimečným. U jihoasijských mravenců Camponotus cylindricus však dobrovolný odchod ze světa provází mohutný výbuch. Mravenčí kamikadze se vrhne na nepřítele, exploduje a zaplaví jej lepkavou látkou. Pokud to nepřítel přežije, zřejmě bude mít jiné starosti než dál ohrožovat mravenčí kolonii. Mechanismus sebevražedné obrany mravenců prostudovali biologové z Katolické univerzity v Lovani.

Reservoáry s lepkavou tekutinou u mravenců Camponotus cylindricus zabírají většinu těla. Jejich histologické zkoumání odhalilo, že je tvoří silně přerostlé mandibulární žlázy, které jsou u jiných druhů mravenců uloženy v čelistech. V boji s nepřítelem mravenci praskne břišní stěna a tekutina se rozprskne do blízkého okolí. Odpálit tuto lepkavou explozi je velmi snadné – experimenty ukázaly, že stačí nepatrné pošimrání bříška, a mravenec vybuchne.

Zdroj: Acta Zoologica

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.