V noční zoo potkáte strašidlo i jogína

V našem seriálu o pražské zoologické zahrady jsme nahlédli do jejího zákulisí, prošli jsme se zásobní botanickou zahradou a navštívili výzkumné centrum. Teď trochu troufale nahlédneme do soukromí některých zvířat. Vydáme se totiž na noční prohlídku po pražské zoo.

V minulém dílu seriálu jsme si prohlédli knihovnu a dokumentační centrum Zoo Praha.

„Nejvíc se těším na krokodýly,“ říká mi jedna z malých návštěvnic chvíli předtím, než si naši skupinku přichází převzít průvodkyně Eva Krásová. Noční prohlídka zoo je dobrodružstvím nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Nejprve míříme do pavilónu Indonéská džungle. „Indonésie nejsou jen orangutani, ale také ryby,“ ukazuje nám u ztemnělých akvárií s exotickými říčními rybami naše průvodkyně. Pak se zastavujeme u expozice kaloňů egyptských. „Jedí především ovoce, protože obsahuje hodně cukrů. U dveří můžete zahlédnout i jejich mláďata,“ říká Eva Krásová.

Oči svítí v noci nejen antilopám, ale třeba také lemurům

Další cesta vede po schodech nahoru, kde ve svém výběhu nocují orangutani. „Samice Upita dostala prostěradlo, takže pokud projde kolem vás, bude možná vypadat jako duch,“ varuje před případným leknutím návštěvníky Eva Krásová a upozorňuje nás na zrzavou hromádku v zadní části pavilónu – spícího samce Kamu.

Všude kolem je slyšet hlasité pískání. Jak se záhy dozvídáme, pochází od žabiček zvaných bezblanky. „Dostaly se sem na nějaké rostlině, kterou nám sem poslali, a rozmnožily se tady,“ vysvětluje naše průvodkyně.

Opouštíme pavilón Indonéská džungle a procházíme kolem nově vznikajícího pavilónu pro slony, hrochy a antilopy. „Hned naproti mají výběh sitatungy, které patří mezi ohrožené druhy antilop. Jeden samec leží přímo před vámi a dívá se na vás,“ ukazuje průvodkyně a vysvětluje, proč antilopám v noci svítí oči. „Mají na sítnici malé zrcátko, které jim umožňuje lépe využít omezené množství světla, které je v noci k dispozici.“

Od antilop míříme do pavilónu Africký dům, kde už na nás čekají spící žirafy Rotschildovy. „Patří mezi nejohroženější poddruhy žiraf vůbec. V České republice je jich k vidění tolik, protože čeští chovatelé jsou šikovní a daří se jim je velice dobře odchovávat. V pražské zoo proto můžete vidět druhé největší žirafí stádo v Evropě,“ zdůrazňuje průvodkyně.

Tuhle žirafu asi návštěvníci právě vyrušili ze spánku

Spící žirafy vypadají trochu jako jogíni, odpočívají totiž v doslova krkolomné poloze – s hlavou položenou na zadní části těla. Cestou od žiraf se ještě zastavujeme u zeber a ledních medvědů, ale abyste se také o jejich nočním životě dozvěděli více, budete se muset zajít do pražské zoo podívat sami.

Projít se noční pražskou zoo můžete až do konce září. Jen se jako návštěva nezapomeňte v zoo s předstihem ohlásit.

Příště se podíváme mimo areál Zoo Praha. Neplánovaně se tady totiž usídlily vzácné užovky podplamaté.

autor: kvm
Spustit audio