V Plzeňském kraji se zvýšil počet obyvatel, ale jen díky migraci

13. září 2011

V Plzeňském kraji přibylo za prvních šest měsíců letošního roku 245 obyvatel. Ke konci června jich tak žilo v regionu asi 572 tisíc. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Pololetní počet obyvatel vzrostl výhradně díky stěhování, v regionu totiž za šest měsíců zemřelo více lidí, než kolik se jich narodilo.

Meziroční nárůst obyvatel zaznamenalo pět ze sedmi okresů Plzeňského kraje, nejvíce Plzeň-sever, a to o téměř 340 lidí, což je dáno zejména stěhováním obyvatel do satelitů kolem krajského města. Právě sever Plzeňska je pro nové občany nejatraktivnější. Největší pokles obyvatel za pololetí registrovali statistici v příhraničním Tachově, a to o 160 lidí. Meziročně se propadlo ještě Klatovsko o 126 lidí.

Do regionu se přistěhovalo 2221 lidí, o desetinu méně než ve stejném období loni. Necelou pětinu (395) z nich tvořili cizinci, nejvíce Slováci (94), Vietnamci (66) a Ukrajinci (35). Z Plzeňského kraje se vystěhovalo 1919 lidí, loni jich bylo téměř o tisícovku více, z toho 153 do ciziny a zbytek do jiných českých krajů.

Porodnost v regionu po několika letech růstu meziročně klesla. Od ledna do konce června se v regionu narodilo 2809 dětí, meziročně o desetinu méně. Nejvíce, téměř 962 dětí, přivedly na svět Plzeňanky.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio