Mike Rutzen

14. září 2011

Spolupracují s ním BBC nebo Discovery Channel a v poučené společnosti se mu často říká žraločí muž. Mikovi Rutzenovi, který svou kariéru světoznámého potápěče kdysi začínal jako rybář, své otázky pokládala Lucie Výborná.

Myslíte si – tak jako velká část lidí – že žraloci jsou monstra? Pokud ano, není podle světoznámého potápěče na vině Steven Spielberg, ale vrozený lidský pud sebezáchovy. „Bát se žraloka je přirozené,“ soudí host Lucie Výborné. „Jde o vrozený lidský pocit. Ohlédneme-li se do historie, zjišťujeme, že slovo žralok pochází ze starogermánského označení ďábla.“

Pokud tento podvědomý lidský pocit sdílíte také, možná nyní budete překvapeni. Podle Mikea Rutzena totiž žraloci nejsou stvůrami, ale vysoce inteligentními a společenskými zvířaty. „Nikdy jsem neviděl, že by velcí bílí žraloci jednali bez provokace, vždy totiž přemýšlejí, než něco udělají. A součástí mé práce je proto mimo jiné i zjistit, jaké spouštěče u nich agresivní reakce vyvolávají.“

Mike Rutzen přitom s láskou ke žralokům nevyrostl – mnohem více, jak dnes přiznává, když se ohlíží za uplynulými lety, jej dříve ovlivňovala spíše všeobecná láska k oceánu. Ke žralokům si svůj vztah našel teprve ve chvíli, kdy dostal možnost si s jedním z nich hrát. Tehdy poznal, že se jedná o jedinečný živočišný druh, jemuž se rozhodl zasvětit život.

Mike Rutzen s Lucií Výbornou se připravují na rozhovor

Jak vlastně práce s velkými bílými žraloky vypadá? A proč podle něj potápění v klecích za žraloky patří k jedné z největších turistických atrakcí na jihu Afriky? Také na to se jej Lucie Výborná zeptala. Padly však i další dotazy. Je možné žralokovi pohlédnout přímo do očí? A měl někdy při své práci skutečný strach?

Záznam celého rozhovoru s Mikem Rutzenem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio