Krokodýl čelnatý - kvákající nadělení

13. září 2011

Plzeňská zoo je krokodýlí velmocí.

Krokodýl čelnatý (Osteolameus tetraspis) je menší africký krokodýl s kratší hlavou připomínající kajmana. Protože je menší a proto zranitelnější, chrání jeho tělo důkladnější brnění osteodermů než velké druhy. Díky tomu byl ušetřen masivnějšího lovu. Tento druh obývá vlhké lesy a vodní plochy nebo toky západní Afriky. Jde o jednoho z menších krokodýlů, délka dospělého samce nepřesahuje 1,9 metru.

V Zoo Plzeň chováme rodičovský pár a vždy několik mláďat. Samice přišla do zoo už v únoru 1974 z odchytu ve volné přírodě. Je tedy geneticky cenná. Spolu se želvou matamatou patří k nejdéle v plzeňské zoo žijícím i věkem nejstarším obyvatelům (věkem jsou staré i želvy ostruhaté a plameňáci chilští).
Až v roce 1993 přichází samec odchovaný v jihlavské zoo, o rok později čerstvá mláďata (1,4) ze Zoo Barcelona. V roce 1997 dorazil z pražské zoo současný chovný samec, otec mláďat, který byl do Prahy získán v roce 1990 od soukromého chovatele. Nakonec byly v Plzni sestaveny dva chovné páry. Jeden byl v roce 2002 poskytnut liberecké zoo. K prvnímu vylíhnutí a odchovu došlo roku 2001, mláďata se dále líhnula téměř každý rok.

V plzeňské zoo se za posledních roky vylíhlo již přes 70 krokodýlů! Letošní odchov je jubilejní 10. snůškou v Plzni a počtem snůšek i odchovaných mláďat jde o nejúspěšnější pár jakýchkoliv krokodýlů v prostředí českých zoo všech dob!

Jde o pozoruhodný chovatelský úspěch. Rodiče mláďat, tedy chovný pár krokodýlů čelnatých, žije již delší dobu v návštěvnicky nepřístupné, klidné, odchovné části expozice AkvaTera. V českých zoo dříve dosahovala pravidelných odchovů tohoto krokodýla Zoo Jihlava, k rozmnožení došlo i v Liberci (u jedinců z plzeňské zoo) a Olomouci, pravidelných odchovů dosahuje i jeden soukromý chovatel v severních Čechách.

V roce 1980 se dokonce v Plzni vylíhl vůbec první krokodýl v prostředí československých zoo – jeden kajman brýlový paraguayský. Odchov jakéhokoliv krokodýla není v zoo běžnou událostí. V Plzni je chována dále trojice mladých krokodýlů siamských, trio kajmana pralesního a 4 mladí aligátoři američtí.

V Evropské plemenné knize, kde jsou uvedeni všichni plzeňští krokodýli čelnatí, je k roku 2009 uvedeno 163 jedinců v 58 zoo.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio