Nový druh pravěké ryby

15. září 2011

Paleontologové popsali dalšího pravěkého dravce. Skoro dvoumetrová ryba s tlamou plnou zubů žila v období devonu v Severní Americe.

375 milionů let stará fosilie pochází z Ellesmerova ostrova, který leží za polárním kruhem v kanadském teritoriu Nunavut. Na stejném místě stejný tým vědců z Harvardské a Chicagské univerzity v roce 2004 objevil „rybonožce“ Tiktaalik roseae, přechodný článek mezi rybami a nejstraršími obojživelníky. Nově popsaný druh jménem Laccognathus embryi patří mezi lalokoploutvé ryby a jeho nejbližšími žijícími příbuznými jsou bahníci, kteří dokážou dýchat i vzdušný kyslík.

Na délku ryba měřila 1,5 až 1,8 metru. Měla plochou a širokou hlavu s malýma očkama a masivními čelistmi, které nesly řadu dlouhých ostrých zubů. Laccognathus embryi byl velký dravec, který pravděpodobně trávil většinu času u dna a jeho loveckou strategií bylo rychlé přepadení nic netušící kořisti. Podobné ryby z rodu Laccognathus byly zatím známy jen z východní Evropy. Objev nového druhu ze Severní Ameriky tak mimo jiné potvrdil, že v devonském období existovalo mezi přímé spojení mezi pevninou Evropy a Severní Ameriky.

Objevená lebka pravěké ryby Laccognathus embryi. Povšimněte si široké tlamy a malých očních otvorů.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.