Kraj přenechal rozhodnutí o trase jižní spojky v Českých Budějovicích na městu

14. září 2011

Jihočeští zastupitelé v úterý schválili Zásady územního rozvoje kraje bez - v poslední době velmi diskutované - takzvané jižní spojky, která by vedla od Litvínovic přes klidovou zónu Malého jezu v českobudějovické Havlíčkově kolonii k budované zanádražní komunikaci.

„Rozhodli jsme se problém nechat plně na řešení Magistrátu města České Budějovice o odpovědným voleným politiků, aby oni vyvolali s veřejností diskuzi a oni se bavili o optimálním vedení této trasy. Jihočeský kraj nebude Magistrátu nařizovat způsob vedení přeložky,“ dodal hejtman Jiří Zimola.

Dodejme, že zastupitelé Českých Budějovic zahrnuli tuto komunikaci ale už do akčního plánu rozvoje, schváleného v roce 2006.

Občané, kterých přišlo na úterní jednání opravdu hodně, uklidnilo rozhodnutí zastupitelů ale jen částečně, obávají se, že problém se jen oddálí.

S jižní tangentou, která by měla odklonit nákladní vozidla ze silnice I/3 u Boršova nad Vltavou na plánovanou dálnici, kraj ale počítá. Zásady územního rozvoje Jihočeského kraje zahrnují nejdůležitější dopravní tepny, ať už silniční, železniční nebo nově i vodní, také letiště, ale i důležité přírodní lokality a jejich využití.

S ministerstvem životního prostředí tak kraj musel například vyřešit rozpory kolem lanovky Klápa-Hraničník. Podle vicehejtmana Martina Kuby se ale schválený dokument bude průběžně aktualizovat a může dojít i k zásadním změnám.

Spustit audio