Vajíčka vybavená živým štítem

15. září 2011
Monitor

Samičky severoamerických brouků vytvářejí ze svých nekvalitních vajíček živý štít. Jeho úkolem je chránit plnohodnotnou část snůšky, která leží pod ním.

Měkká a nepohyblivá vajíčka bezobratlých živočichů jsou velmi zranitelné vývojové stádium. Jejich přežití často závisí na tom, jak dobře je rodiče zabezpečí před dravci a parazity. Unikátní způsob si zvolili severoameričtí brouci Mimosestes amicus z čeledi zrnokazovití. Jejich samičky mohou na více místech klást vajíčka po jednom, nebo je mohou „skládat“ jedno na druhé, takže vznikne vysoká hromádka. Na jejím vrcholku jsou neživotaschopná vajíčka, která samičky využívají jako živý štít.

Jeho účelem je chránit kvalitní vajíčka vespod snůšky před útoky parazitického blanokřídlého hmyzu Uscana semifumipennis. Vajíčka těchto „vosiček“ se vyvíjejí uvnitř vajíček brouků, ze kterých vylíhlé larvy vyžírají žloutek. Vosičky svá vajíčka kladou do broučích vajíček na vrcholku snůšky a ty, které leží vespod, nechávají bez povšimnutí. Strategie štítu je proto mimořádně účinná. Biologové z Arizonské univerzity zjistili, že zaštítěná vajíčka brouků mají mnohem vyšší šanci na přežití. A co víc, vosičky, které se vylíhnou z nekvalitních vajíček štítu, jsou slabé a pro svůj druh rozhodně nepředstavují žádné terno. Brouci tak svého parazita do jisté míry drží pod kontrolou.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio