Do ostravské zoo dorazili krokodýli

16. září 2011

V pavilonu Tanganika v ostravské zoologické zahradě přibyli noví obyvatelé – trojice krokodýlů štítnatých. Dnes ráno byli vypuštěni do bazénu, kde je mohou návštěvníci pozorovat společně s želvami terekami africkými a několika druhy tanganických ryb.

Krokodýlí skupinka je tvořena jedním samcem a dvěma samicemi. Všichni jsou narozeni v září 2005 v Zoo Emmen v Holandsku, odkud jsme je k nám také přivezli. Mladí krokodýli měří okolo dvou metrů, v budoucnu mohou dorůst až do délky čtyř metrů. Tento druh je specializovaným lovcem ryb, k čemuž má uzpůsobené prodloužené čelisti (podobně jako gaviálové nebo tomistomy, se kterými však nejsou blíže příbuzní). Ve skutečnosti však krokodýli uloví zdravou rybu ve volné vodě jen s velkými obtížemi, což nám umožňuje s nimi společně chovat i endemické druhy ryb z jezera Tanganika. Jejich kořistí se většinou stávají nemocní či jinak oslabení jedinci, a tak stejně jako šelmy či další predátoři působí jako tzv. zdravotní policie a pomáhají v přírodě udržovat zdravou populaci ryb.

Tento druh krokodýla obývá tropickou západní Afriku, na východ zasahuje areál jeho výskytu až k jezeru Tanganika, kde je však velice vzácný. Je veden v Červeném seznamu ohrožených druhů zvířat (IUCN Red List of Threatened Species) v kategorii „Data deficient“ (chybějící data). O jejich početních stavech v přírodě se skutečně mnoho neví, takže není vyloučeno, že může patřit ke kriticky ohroženým druhům.

Krokodýl štítnatý

Krokodýl štítnatý je znám pod vědeckým názvem Crocodylus cataphractus. Z nejnovějších vědeckých výzkumů molekulární genetiky však vyplývá, že není s ostatními krokodýly rodu Crocodylus příbuzný, takže byl vyčleněn do samostatného rodu Mecistops. Celý nový vědecký název je tedy Mecistops cataphractus. Náš „krokodýl štítnatý“ je nejen v samostatném rodu, ale navíc patří i do samostatné podčeledi odlišné od dalších tří známých podčeledí (krokodýli, aligátoři a gaviálové), a je tak krokodýlem naprosto unikátním.

Vypouštění krokodýlů
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio