Samice ary hyacintového zamířila na námluvy

16. září 2011

Starší, 34 letá samice ary hyacintového v naší zoo zůstala bohužel bez partnera. Odcestovala proto do Zoo v Lešné. Zde byla spojena s novým, mladým partnerem. Oba ptáci v sobě okamžitě našli zalíbení a byli společně vypuštěni do veliké průchozí voliéry. Žijí zde ve společnosti jiných pěti druhů arů a dalších ptáků z jihoamerické oblast. Není vyloučené, že by se samici, i přes její vyšší věk, mohlo podařit naklást vajíčka a odchovat mláďata.

Samička přišla do naší zoo ve věku jednoho roku, dne 31. 5. 1978, společně se stejně starým samcem. Oba ptáci, pocházející z volné přírody, odchovali společně 7 mláďat. Za posledních pět let se však už nerozmnožili a v únoru letošního roku samec, který měl dlouhodobé zdravotní problémy, uhynul. Zoo hledala pro samici nového partnera, ale vhodný samec podobného věku nebyl k sehnání. Nakonec se zoo rozhodla poslat samici do Zoo Lešná. Zde byl před nějakou dobou umístěn dvanáctiletý samec, který pochází ze zásilky ptáků zabavených pašerákům zvířat.

Za mladým samcem odcestovala naše ara 18. 8. Po krátké aklimatizaci byla spojena se svým mladým partnerem a oba ptáci se brzy spřátelili. Dne 2. 9. byli společně vypuštěni do veliké průchozí voliéry, kde žije pět jiných druhů arů a další zajímaví ptáci ze stejné oblasti. Naše samice využívá možnosti pořádně se proletět.

Ara hyacintový

Doufáme, že něžný vztah dvou arů hyacintových, kteří patří mezi nejvzácnější a nejohroženější druhy papoušků, bude završen nakladením vajec a úspěšným odchovem mláďat. Věkový rozdíl by neměl dělat problém. Je zaznamenaný případ, kdy se rozmnožila samice ary hyacintového stará 57 let.

Ara hyacintový - nový samec v Zoo Lešná
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio