Půlmaratón v Ústí i za deště okouzlil, hlavní závod vyhrál Limo

18. září 2011

Město Ústí nad Labem dnes patřilo atletům, konkrétně milovníkům atletiky. Uskutečnil se tam totiž historicky vůbec první ročník mezinárodního půlmaratónu. Ten provázela elektrizující atmosféra.

Déšť, nedéšť, stovky lidí v teplákových soupravách, ti otužilejší v trenkách a tričku ovládli centrum Ústí nad Labem. Na závod se připravovali různě. "Běhám závodně, teď se připravuji na maraton do Číny," povídal jeden ze startujících. "Doma na trenažéru," usmívala se paní z Krupky. "Sem tam si zaběhnu na autobus," přidal se další závodník.

Hlavní závod ostartoval v pravé poledne. Úlohu největšího favorita splnil Keňan Limo, který necelých 21 kilometrů zvládl v čase 1 hodina 57 sekund. "Sice včera předpokládal, že by se mohl dostat pod jednu hodinu, bohužel to nevyšlo. Stěžoval si na vysokou vlhkost vzduchu a na malou podporu ostatních," řekl Petr Kostovič, spoluorganizátor půlmaratónu. Byli to právě Afričané, kteří podle očekávání v Ústí zářili a kompletně obsadili stupně vítězů.

Úžasné výkony, i když neměly tak vysoké paramatetry, ale předvedly i stovky dalších příležitostných běžců. Na desetikilometrové trati skončil druhý nejlepší český boxer Lukáš Konečný. "Mám parádní náladu. Říkal jsem si, že když se kousnu, mohl bych to udělat za 42 minut, ale pod 40? To je, plácnu, jak kdybych o titul mistra světa vyhrál v šestém kole," smál se.

Kromě hlavního závodu zaujal také dopolední rodinný běh. Stovky rodičů se svými dětmi se potily na tříkilometrové trati. "Bylo to úžasný. Byla to nádhera. Užili jsme si to," shodovali se všichni. Na trať se vydal také můj píšící kolega Petr Bílek, který je vyloženě svátečním sportovcem a se přihlásil se svými dvěma syny. "Malej tříletej, ten mohl pořád. Říkal jsem mu, jestli si nechce odpočinout, protože jsem potřeboval já, ale on, táto běžíme. Kluci překvapili, potěšili," byl na ně pyšný.

Úvodní ročník ústeckého půlmaratónu se až na počasí povedl. Atraktivní trať proběhly téměř dva tisíce lidí. Byl to pro ně obrovský zážitek. I proto už se většina z nich těší na další ročník, který by se měl v Ústí nad Labem uskutečnit zase za rok.

autor: dak
Spustit audio