V Ledči se dnes otevřela jeskyně, ve které prý žili vodníci

18. září 2011
Zprávy z

V Ledči nad Sázavou dnes byla mimořádně otevřena jeskyně pod Šeptouchovem. Do systému chodeb dlouhých přes sto metrů se přišly podívat desítky zvědavců.

Desítky lidí si dnes nenechaly ujít mimořádné otevření jeskyně pod Šeptouchovem v Ledči nad Sázavou. K vidění byla chodba dlouhá zhruba pětatřicet metrů. "Systém chodeb dlouhý přes sto metrů byl objeven zhruba kolem roku 1920. Byla to náhoda, lidé na jeskyni narazili ve chvíli, kdy kopali základy pro stodolu, Aby se mohla veřejnost do jeskyně v budoucnu podívat, byl původní vchod zasypán a vybudoval se nový, pro návštěvníky bezpečnější," řekl Regionu průvodce po jeskyni pod Šeptouchovem Jiří Semerád.
V jeskyni je k vidění také jezírko a podle pověstí v něm žil vodník, který dokonce topil děti. Postupem doby se ale přislo na to, že za smrt několika lidí nemůže žádná pohádková postava. Z jeskynního jezírka totiž vyvěrá voda do řeky Sázavy, která je od systému chodeb vzdálená asi dvacet metrů. A protože má v zimě voda v jeskyni více stupňů než voda v řece, led na toku není tak silný, a proto se několikrát stalo, že se pod lidmi prolomil.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio