S botanikem v tropech

18. září 2011

Botanik Miloslav Studnička potěší především milovníky přírody. Zavede je do Venezuely, Brazílie, Nikaraguy a Mexika.

„Botanik, ať je kde je, sleduje flóru a má vždycky podvědomě oči stočeny stranou, do strouhy u silnice, do lesa při cestě, do močálu vedle lávky a tak...,“ píše ve své knize S botanikem v tropech Miloslav Studnička, dlouholetý ředitel Botanické zahrady v Liberci. I přesto, že se jeho zrak opravdu často obrací buď k zemi a nebo aspoň stranou od stezky, po které kráčí, stačil si během svých studijních cest po Latinské Americe všímat kromě zvláštních a krásných rostlin i krajinných zvláštností a pochopitelně i lidí. Vznikl tak jakýsi botanický cestopis, mozaika kamínků z cest, které Miloslav Studnička nazývá „epizodami a spanilými dobrodružstvími“.

V trojjediné knize, kterou tvoří tři útlé svazky, zabalené nakladatelstvím Academia do jediného úhledného kartónového pouzdra, nechybí pochopitelně ani desítky fotografií. Každé vyprávění je také doplněno poznámkovým aparátem pro všechny, které zajímají přírodní zvláštnosti střední a jižní Ameriky trochu podrobněji. Na své si pochopitelně přijdou zejména milovníci tropického rostlinstva. Právě ti se s novou knihou Miloslava Studničky budou bavit nejlépe. Není nad setkání s dobrým vypravěčem.

S botanikem v tropech

STUDNIČKA, Miloslav: S botanikem v tropech 1-2-3: Venezuela, Brazílie, Nikaragua, Mexický jih: Epizody a spanilá dobrodružství. Praha: Academia, 2011. ISBN 978-80-200-1929-5 (soubor).

Knihu Miloslava Studničky S botanikem v tropech můžete vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio