Přijel Baboo, v Plzni mají opět kompletní pár nosorožců

19. září 2011

V pátek 17. září dorazil z anglické Zoo Chester nosorožec indický Baboo na doporučení koordinátora Evropského záchranného programu. Baboo se narodil 4. listopadu 2004 v Basileji, čekají ho tedy 7. narozeniny. V Plzni vystřídal samce Beniho.

Cesta začala v pátek v 10.00 hodin, měla povinnou přestávku, zahrnovala i plavbu trajektem Dover- Calais a celkem se ujelo na 1500 km. Baboo byl pravidelně krmen a napájen a přeprava proběhla zcela hladce. Doufáme, že se v Plzni dobře zabydlí a dočkáme se časem i mláďat.

Evropskou populaci nyní tvoří 59 nosorožců indických ve 22 zoo, pouze 6 z nich pochází z národních parků v Nepálu či Indii. Letos se narodilo v Evropě zatím 1 mládě, samička Aruna v Tierparku Berlín, která je mladší sestrou plzeňské samičky Manuly. V listopadu je očekáván porod v holandské zoo Amersfoort.

Nosorožec Baboo

Nosorožec indický obývá pouze tři země světa - Indii, Nepál a Bhútán. Stavy ve volné přírodě kolísají mezi 2000 - 2500 jedinci. Žije hlavně v rezervacích podél řek Ganga a Brahmaputra. Více než polovina populace, podle některých zdrojů i ¾, žije v národním parku Kaziranga (NP od roku 1968). Od roku 1985 byl celý park zařazen ke světovému dědictví UNESCO. Roku 2007 se zde opět pytláctví výrazně zvýšilo, jen za rok 2007 zde zabili pytláci 20 nosorožců! Proto následuje zvýšení počtu strážců národního parku. Dalším známým místem je národní park Čitván v Nepálu. Byl založen v roce 1973, což z něj činí vůbec nejstarší nepálský národní park. Pro svou jedinečně zachovalou faunu i flóru byl i tento park v roce 1984 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Nepálská vláda přijala pro ochranu nosorožců řadu účinných opatření.Do jiných rezervací či zoo přijíždějí nosorožci pouze z těchto dvou lokalit.
Mezi faktory vedoucí k jejich úbytku patří také monzunové záplavy, v jednom období hynuli i na nakažlivou nemoc přenášenou skotem.

Nosorožec Baboo

Nosorožec indický je vzácným exemplářem i v zoologických zahradách. V zajetí je chováno pouhých cca 150 jedinců a jeho odchov je velkou vzácností. V roce 1980 získala Zoo Dvůr Králové prvního samce nosorožce indického pro ČR ze zoologické zahrady ve Stuttgartu. Narodila se zde 3 mláďata, z toho 2 byla odchována. Z nich sameček Nim pobýval několik let v liberecké zoo. Poslední dva jedinci - matka s dcerou (Numa a Nova) odcestovali v roce 2009 do Lisabonu, samec Ropen pobývá nyní v Norimberku. Doteď tedy prošlo našimi zoo pouze 6 nosorožců indických (+2 do Plzně). Prvoodchov byl uskutečněn v Basileji roku 1956.

Akce Baboo
autor: Zoo Plzeň
Spustit audio