Galapágy v pisklavém ohrožení

19. září 2011
Monitor

Ikonická zvířata Galapážských ostrovů zřejmě ohrožuje nebezpečný virus. Na ostrovy jej mohou zavléct komáři, kteří jako černí pasažéři cestují v letadlech.

Mořští leguáni, nelétaví kormoráni, unikátní lachtani a mnoho dalších zvířat. Ti všichni žijí pouze na Galapážském souostroví a všichni možná budou muset čelit společnému nepříteli. Obvykle se uvádí, že největším nebezpečím pro ekosystém Galapág jsou invazivní druhy rostlin i zvířat, které se na ostrovy dostaly kvůli lidem. Nyní se však vynořuje nové významné riziko. Západonilský virus, který u lidí vyvolává západonilskou horečku, napadá nejen savce, ale také plazy a ptáky. Dřívější studie prokázaly přímou souvislost mezi virem a úpadkem ptačích populací.

Ochranáři se proto přítomnosti západonilského viru na Galapágách velmi obávají. Virus už stačil proniknout do Jižní Ameriky a pokud se nezpřísní bezpečnostní opatření, mohlo by být jen otázkou času, kdy se dostane i na Galapágy. Jeho přenašečem je i komár Culex quinquefasciatus, který se na Galapágy dostává v letadlech. Tým amerických a britských vědců zkoumal, jak by komáři šířili západonilský virus v podmínkách, jaké panují na Galapágách. Výsledky laboratorních experimentů naneštěstí demonstrovaly, že komár by byl velmi efektivním vektorem viru. Pro unikátní faunu Galapážských ostrovů by proto jeho zavlečení znamenalo velmi vážný problém.

Zdroj: University of Leads, American Journal of Tropical Medicine Hygiene

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.