Malý mravenečník velký

19. září 2011

Zoo Olomouc zveřejnila podrobnosti o unikátních chovu mravenečníka velkého.

První dva mravenečníky velké získala olomoucká zoo od obchodníka se zvířaty. Zvířata, původem z Guyany, přicestovala 29. ledna 2004. V té době nebyla podle našich předpokladů ani rok stará. Chovatelka Hana Dostálová si je pojmenovala - větší samec je Sylvin a menší samec Mirek. Sylvinova hmotnost byla těsně po příjezdu do olomoucké zoo 22. 2. 2004 29 kg, Mirkova 23 kg.

Zvířata nebyla agresivní, ošetřovatelka k nim mohla vejít, dokonce je i vzít do náruče. Nechala se dokonce i sprchovat.

Malý mravenečník v Zoo Olomouc

V zajetí se živí se směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitamínů, krupičné kaše a banánů. K obědu mají hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitamíny. Přidává se také trochu rašeliny. Jako pochoutku dostávají i myšátka a novorozené potkany.

Mirek v roce 2008 odcestoval jako chovný samec do Zoo Dortmund, kde má již několik potomků, a za něj jsme dostali tehdy jedenáctiměsíční samičku jménem Pia ze Zoo Stuttgart.

Malý mravenečník z olomoucké zoo v péči ošetřovatelky

Na to, zda bude spojení Sylvin - Pia úspěšné, si chovatelé v olomoucké zoo museli počkat skoro tři roky. V neděli 11. září se samici Pie narodilo první mládě. Mládě přišlo na svět ve venkovním výběhu, přímo před zraky návštěvníků. Po porodu se matka s mládětem odebrala do ubikace, kde byla pro jistotu oddělena od samce, který byl porodu přítomen.

Druhý den po porodu bylo mládě zváženo. Jeho hmotnost činila 1 740 gramů. Na váze začalo k velké úlevě chovatelů přibývat až v pátek 16. 9. Po týdnu života se hmotnost malé samičky zvýšila zatím na 1 800 g. Je to první mravenečník velký, narozený v České republice. Za posledních 12 měsíců se v zoo celého světa narodilo pouze 20 jedinců.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácné mládě, s jehož odchovem zatím nemáme zkušenosti, jihoamerický pavilon byl pro návštěvníky dočasně uzavřen. Chceme, aby měla matka s mládětem klid a předešli jsme jakýmkoli komplikacím způsobeným vyrušením zvířat.

Malý mravenečník v Zoo Olomouc

Obecné informace

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla)
Starší název: mravenečník tříprstý
Řád: chudozubí
Čeleď: mravenečníkovití
18 – 40 kg, březost 160 – 197 dní, rozšíření: jižní Belize až severní Argentina
Největší z žijících chudozubých.

Ocas slouží mravenečníkovi jako přikrývka, stočí se do klubíčka a ocasem se celý přikryje. Tropické lijáky ani chladné noci v horách mu nevadí. Na předních končetinách má tři drápy, našlapuje na klouby, aby zabránil jejich obrušování.
Nejraději chytá malé zemní mravence, velké kousavé druhy a termity pomíjí. Mraveniště nikdy nezničí úplně, aby si zajistil potravu i napříště. Denně spotřebuje až 30 000 mravenců, proto nachodí denně mnoho kilometrů. Žije samotářsky je to denní tvor, jen v místech hustěji osídlených lidmi spíše ponocuje. Nejlépe se mu daří v pampách a v pralesích na 1 km 2 dva mravenečníci.

Malý mravenečník v Zoo Olomouc

Je výborným plavcem a rád se koupe. Umí šplhat, ale stromové mravence přenechává jiným druhům mravenečníků.
Rozmnožuje se bez ohledu na roční období, mládě se vozí matce na zádech. Matka jej kojí
4 - 6 týdnů. Mravenečníci dospívají ve věku 2 – 4 let. Při dobré péči vydrží v zoo žít i 25 let.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio