Archeologické eldorádo v Arménii a planeta jako z Hvězdných válek

25. září 2011

Neznámí delfíni u australského pobřeží, past na ptáky na Manhattanu, NASA a projekt nové rakety.

Delfíni ze dvou kolonií, které obývají pobřežní vody u australského města Melbourne, nejsou delfíni skákaví, jak si dosud všichni mysleli, ale zástupci jiného, dosud nepopsaného druhu. Podle australských vědců to dokazují odlišnosti ve stavbě lebky a také analýza DNA. Nový druh byl pojmenován Tursiops australis. Domorodí Austrálci mu říkají burrunan. Od konce 19. století je to čtvrtý nově popsaný delfíní druh.

Na newyorském Manhattanu zahyne podle ornitologů každým rokem na 90 000 ptáků po nárazu do prosklených stěn tamních mrakodrapů. Městské parky v New Yorku jsou často první zastávkou, kde se tažní ptáci po přeletu Atlantiku mohou nakrmit, zároveň představují i past. Sklo je na Manhattanu všude a ptáci ho nevidí. Zviditelnit sklo pro ptáky tak, aby pro nás zůstalo průhledné, zatím neumíme.

V jeskynním komplexu Areni-1 na jihu Arménie vykopali archeologové zbytky ženského oděvu ze slámy starého 5 900 let a další fragmenty z téhož materiálu. Je to už několikátý zásadní objev z této jeskyně. Před časem se tam našla nejstarší známá kožená bota, stará 5 500 let, pochází odtamtud i nejstarší známý lis na víno a loni se v jeskyni našly také zbytky rákosových rohoží a část těla mumifikovaného kozla.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA představil plány na novou raketu, která by jednou mohla dopravit lidskou posádku k některému z asteroidů a nebo na Mars. První zkušební start rakety by se měl uskutečnit v roce 2017. Raketu, označovanou jako SLS, bude pohánět kapalný kyslík a vodík. Do vesmíru by měla vynášet nově vyvíjený modul Orion se čtyřmi kosmonauty a nebo nákladní moduly.

Teleskop Kepler objevil planetu, která obíhá kolem dvojhvězdy. Stěží má ale nějaké obyvatele, kteří by dovedli ocenit dvojité západy a východy obou jejich mateřských sluncí. Planeta Kepler-16b je totiž napůl kamenný a napůl plynný chladný obr o hmotnosti našeho Saturnu. Od astronomů dostal přezdívku Tatooine, podle smyšlené planety z filmové série Star Wars, která také obíhá kolem dvojhvězdy.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 39/2011, 24. – 30. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio