Začala druhá etapa obnovy Rudolfovy aleje

20. září 2011

Olomoucká radnice zahájila druhou etapu kácení a obnovy historické Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Podle původního plánu se do ní měla pustit až v roce 2014. Město se rozhodlo urychlit obnovu zbylých stromů kvůli jejich špatnému stavu.

Rudolfova alej, o jejíž založení se postaral olomoucký arcibiskup Rudolf Jan Habsburský, byla už ve 20. letech 19. století oblíbeným místem vycházek Olomoučanů. O potřebě obnovy aleje odborníci diskutovali od 70. let minulého století.

V první etapě obnovy, která začala předloni v říjnu, padlo k zemi 146 stromů v úseku od ulice Wolkerova po restauraci Fontána. Výsadba 150 kaštanů začala loni v říjnu a skončila v polovině listopadu.

Ve 2. etapě radnice nechá pokácet 44 stromů v prostoru od restaurace Fontána po Polskou ulici. Nahradí je 66 jírovců ze zahradnictví u německého Hamburku. Výsadba začne příští rok na podzim.

Druhá etapa projektu rovněž počítá s opravou povrchu komunikace a s instalací nového mobiliáře včetně veřejného osvětlení ve zbývajícím úseku aleje. První její část se už stejných oprav dočkala.

Blanka Mazalová

autor: kor
Spustit audio