Fosilie zraněného raptora

20. září 2011
Monitor

Srpovitý dráp některých dinosaurů nesloužil ke šplhání, ale jako zbraň. Nasvědčuje tomu fosilie zraněného dinosaura dosud neznámého druhu.

Opeření dinosauři z čeledi Troodontidae chodili po zadních končetinách, jejichž druhý prst byl vybavený dlouhým a srpovitě zahnutým drápem. Tito dravci jsou dobře známí z asijských nalezišť, ale v Severní Americe byl dosud popsán pouze jediný druh Troodon formosus. Nyní se však k němu přiřadil nově objevený troodontid jménem Talos sampsoni. Žil ve svrchní křídě a jeho fosilie byla objevena v souvrství Kaiparowits v Utahu. Vážil asi 38 kilogramů, což znamená, že byl menší a štíhlejší než troodon.

Při zkoumání nálezu si paleontologové všimli, že prst levé nohy s dlouhým drápem je deformovaný. Zbytek končetiny však byl zcela zdravý. Snímky pořízené výpočetní tomografií naznačují, že prst se zlomil nebo ho dinosaurovi někdo ukousnul. Rána se zanítila a během dlouhého hojení se kost deformovala. Někteří paleontologové jsou přesvědčeni o tom, že dinosauři srpovité drápy používali k chytání kořisti nebo vnitrodruhovým soubojům. Objev dinosaura s poraněným prstem by tomu docela nasvědčoval.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.