Do plzeňské zoo přijel nosorožec Baboo z Anglie

20. září 2011

Zoologická zahrada v Plzni má opět kompletní pár nosorožců. Z anglické zoo v Chesteru dorazil o víkendu nosorožec indický, který se jmenuje Baboo. V Plzni vystřídá o něco staršího nosorožce Beniho, který odjel do Anglie oplodnit novou partnerku. Nosorožec Baboo absolvoval více než 1500 kilometrů dlouhou cestu, která zahrnovala i plavbu trajektem z Doveru do Calais.

Celá výměna nosorožců mezi zoologickými zahradami se uskutečnila na doporučení koordinátora Evropského záchranného programu. Hlavním cílem je zplodit potomky. Baboo se narodil 4. listopadu 2004 v Basileji a brzy ho tak čekají sedmé narozeniny. V Plzni se stane partnerem tříleté samice Manuly, která pochází z berlínského Tierparku.

Evropskou populaci tvoří v současné době 59 nosorožců indických ve 22 zoo, pouze šest z nich pochází z národních parků v Nepálu nebo Indii. Letos se narodilo v Evropě zatím jedno mládě, samička Aruna v Tierparku Berlín, která je mladší sestrou plzeňské samičky Manuly. V listopadu je očekáván porod v holandské zoo Amersfoort.

Nosorožec indický obývá jen tři země světa – Indii, Nepál a Bhútán. Stavy ve volné přírodě kolísají mezi 2000 – 2500 jedinci. Žije hlavně v rezervacích podél řek Ganga a Brahmaputra. Nosorožec indický je vzácným exemplářem i v zoologických zahradách. V zajetí je chováno pouhých přibližně 150 jedinců a jeho odchov je velkou vzácností.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio