Den s antilopou v Zoo Plzeň potřetí

21. září 2011

Pojďte se rozloučit s létem v antilopím stylu! Tuto neděli 25. září zakončí občanské sdružení Derbianus CSAW sérii Dnů s antilopou Derbyho v Zoo Plzeň.

Návštěvníci zoo se mohou blíže seznámit se záchranným programem této největší antilopy na světě, která přežívá jen díky pomoci českých dobrovolníků, poměřit se s jejím modelem v životní velikosti nebo program přímo podpořit zakoupením některého z upomínkových předmětů s antilopou Derbyho. Děti se promění v malé antilopy nebo si mohou vybarvit omalovánky, jak jinak než antilopí.

Antilopa Derbyho, jedna z největších a nejkrásnějších antilop na světě, je také jednou z nejohroženějších. Její západní poddruh žije v přírodě pouze v Národním parku Niokolo Koba v Senegalu v počtu menším než 200 kusů. V lidské péči žije jen několik desítek jedinců v rezervacích Bandia a Fathala v Senegalu. Záchranný program pro tuto kriticky ohroženou antilopu vede již od roku 2000 tým odborníků, nadšenců a studentů Institutu tropů a subtropů České zemědělské univerzity v Praze.

Antilopa Derbyho

Program byl dosud financován z prostředků České rozvojové pomoci, z vědeckých grantů, podporován univerzitou a řadou dalších institucí i soukromých osob. Poslední velký projekt byl úspěšně uzavřen v roce 2009. V roce 2010 se podařilo udržet práce v Senegalu na odpovídající úrovni, ale cesta k záchraně živočišného druhu je během na dlouhou trať. Zvířata je třeba pravidelně sledovat, zajišťovat optimální složení chovných stád, stavět nové obory a věnovat se dalším činnostem, které jsou pro úspěšnou záchranu nezbytné. Občanské sdružení Derbianus CSAW při České zemědělské univerzitě v Praze se svým založením v roce 2010 stává hlavním nástrojem záchrany západního poddruhu antilopy Derbyho. Společně s naším týmem máte teď možnost přispět k záchraně této jedinečné antilopy i vy!

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio